Zamenica premijera Finske se izvinjava zbog rasističkih komentara

Zamenica premijera Finske se izvinjava zbog rasističkih komentara

Zamenica finskog premijera Riika Pura izvinila se za „glupe komentare na društvenim mrežama” koje je napisala pre 15 godina i koji su sadržali bujicu rasističkih i nasilnih izjava usmerenih na imigrante i druge manjine.

Purra, koja predvodi nacionalističku, antiimigracionu Finsku partiju, koja je zauzela drugo mesto na aprilskim izborima u toj nordijskoj zemlji, bila je među članovima svoje stranke koji su obezbedili ključne pozicije u vladi u novoj konzervativnoj vladi koju predvodi premijer Petter Orpo.

Purra, koja služi kao ministar finansija Finske pored toga što je njen zamenik lidera, rekla je u objavama na Tviteru da ona „nije savršena osoba“ i da je „napravila greške“, nakon što su otkriveni uvredljivi postovi na blogu čiji je autor od finskih medija.

„Kada bi mi dali pištolj, bilo bi leševa u prigradskom vozu“, napisala je Purra u jednom postu od 25. septembra 2008, očigledno u znak prigovora na ljude imigrantskog porekla koje je primetila dok je bila u vozu. U drugom postu se pominju „turski majmuni“, dok je jedan takođe sadržao finsku rasnu vređanje u vezi sa crncima koje je videla kako prodaju stvari na ulici dok je bila u Barseloni.

Purra prvobitno nije preuzela odgovornost za postove na blogu, ali je u utorak priznala da je ona autor, naglašavajući da su se njeni stavovi promenili u godinama koje su usledile. „Ne prihvatam bilo kakvu vrstu nasilja, rasizma ili diskriminacije“, rekla je ona.

„Naša imigraciona politika je legitimna i legalna, i u tome nema ništa loše ili sumnjivo“, dodala je ona.

Finski premijer Orpo napisao je u utorak na Tviteru da je Purino izvinjenje donelo „pravo rešenje“ i da vlada zemlje, koja je još uvek u povoju, „neće pasti ovde“ uprkos osudi opozicije i nekih koalicionih ličnosti. Orpova koalicija se sastoji od političara iz četiri stranke i obećala je stroža imigraciona pravila kao deo svog programa za vladu.

Govoreći na samitu NATO-a u Litvaniji, uz svoje komentare koje je u utorak preneo Gardijan, finski predsednik Sauli Niinisto rekao je da bi njegova vlada „bila mudra da ima jasnu nultu toleranciju prema rasizmu“.

Prošlog meseca, kolega iz Purra Finske partije Vilhelm Junila podneo je ostavku na mesto ministra ekonomije nakon što se pokazalo da je dao saosećajne komentare o Adolfu Hitleru tokom govora na događaju kojem su prisustvovali neonacisti. Takođe je pozvao na masovne abortuse u Africi kako bi se ublažila klimatska kriza.

Prošle nedelje, finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen – takođe iz Finske partije – bila je prinuđena da demantuje medijske izveštaje da je pretplaćena na teoriju zavere koja tvrdi da Fince „zamenjuju“ druge rase.