Premijerka Estonije o odluci NATO-a: Ovo je onoliko koliko sada možemo da ponudimo Ukrajini

Premijerka Estonije o odluci NATO-a: Ovo je onoliko koliko sada možemo da ponudimo Ukrajini

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da razume razočaranje ukrajinske strane odlukama samita NATO u Viljnusu, ali je istakla da Alijansa ovu temu shvata „veoma ozbiljno“, piše „Evropska istina”.

Premijer Estonije je napomenuo da polemika oko formulacije deklaracije samita NATO-a u Viljnusu pokazuje „da i naši veliki saveznici te reči shvataju veoma ozbiljno, da to nisu samo reči, već da će morati da preokrenu i ove reči u dela“.

„Naravno, razumem i frustraciju predsednika Zelenskog, jer i on želi da živi mirno, kao što mi živimo mirno, u NATO-u. Ali ovo je onoliko koliko možemo da ponudimo u ovom trenutku“, dodala je ona.

Kalas je objasnila da Ukrajina sada ne može da postane članica Alijanse zbog straha od rata sa Rusijom.

„Ono što možemo da uradimo da okončamo ovaj rat jeste da podržimo Ukrajinu kako bi mogla da organizuje sopstvenu odbranu, kako bi zaista mogla da gurne Ruse na svoju teritoriju, to je ono što možemo da uradimo“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, za Estoniju je važno da završni dokument samita sadrži reč „poziv” i da je u njemu jasno napisana reč „put” – praktični koraci, praktična mapa puta za Ukrajinu, kako postati članica alijanse.

Odluka samita u Viljnusu sadrži prilično pozitivnu formulaciju u vezi sa Ukrajinom. Konkretno, samit NATO-a se složio da se ukloni zahtev za Akcioni plan za članstvo na putu Ukrajine ka Alijansi. Istovremeno, saveznici su jasno stavili do znanja da će pozvati Ukrajinu u NATO „kada se steknu uslovi“.

U odluci samita nisu navedeni uslovi koje Ukrajina mora da ispuni, ali je definisan mehanizam za njihovu procenu. Godišnji nacionalni program (ANP) biće sredstvo za praćenje reformi koje sprovodi Ukrajina. Ovaj alat je već na raspolaganju Ukrajini.