Španska obalska straža spasila dva nigerijska migranta sa kormila broda

Španska obalska straža spasila dva nigerijska migranta sa kormila broda

Španska obalska straža spasila je dva nigerijska migranta koji su se sklonili na kormilu broda koji je stigao na Kanarska ostrva iz Toga, saopštili su u utorak portparol obalske straže i policija, piše Rojters.

Nakon što su spaseni u ponedeljak uveče u luci Las Palmas, migranti su prebačeni u bolnicu. Oni su kasnije pušteni i prebačeni nazad na brod, koji mora da ih vrati u luku porekla, objavila je lučka policija na Tviteru.

Na video snimku i fotografijama koje je pomorska policija Las Palmasa objavila na Tviteru, dvojica slepih putnika prikazani su zgrčeni na kormilu ispod trupa, odmah iznad vodene linije MSC Marta.

Migranti imaju 19 i 22 godine, rekao je portparol civilne policije Gvardija.

Poslednja stanica kontejnerskog broda pre nego što je stigao do španskog arhipelaga kod afričke obale bio je Lome, glavni grad Toga, rekao je portparol obalske straže bez detalja.

Brod je napustio Lagos, u Nigeriji, 2. jula i zaustavio se 4. jula u Togu, navodi lokalni list La Provincia, što znači da su migranti bili na brodu najmanje sedam dana.

U sličnom slučaju u novembru prošle godine, španska obalska straža je spasila tri afrička slepa putnika koji su stigli na Kanarska ostrva nakon što su 11 dana izdržali na kormilu tankera za gorivo iz Nigerije.

Prema španskom zakonu, svakog slepog putnika koji ne traži azil mora operater broda vratiti u luku odakle je putovanje krenulo.

Kanarska ostrva u vlasništvu Španije su popularna, ali opasna kapija za afričke migrante koji pokušavaju da stignu do Evrope.