Skoro polovina Poljaka protiv trenutnog članstva Ukrajine u NATO

Skoro polovina Poljaka protiv trenutnog članstva Ukrajine u NATO

Skoro polovina poljskog stanovništva protivi se trenutnom članstvu Ukrajine u NATO-u, pokazalo je istraživanje. Zvaničnici u Kijevu su insistirali na brzom prijemu u vojni blok, iako su članovi teške kategorije poput SAD i Nemačke izrazili rezerve.

Prema anketi IBRiS-a koju je naručio list Rzeczpospolita, 47,7% Poljaka trenutno ne želi da Ukrajina uđe u NATO. Još 40% je za trenutno članstvo, dok ostali nisu dali prednost.

Govoreći u ponedeljak, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je teško zamisliti evropsku bezbednost bez Ukrajine u NATO-u i Evropskoj uniji.

Duda je prošle nedelje izrazio nadu da će odluka biti doneta „u vezi sa prvim koracima Ukrajine da se uskoro pridruži NATO-u“ tokom samita bloka u Viljnusu, u Litvaniji, koji počinje u utorak. On se takođe založio za to da Kijev postane „punopravni član sa punim pravima i garancijama. ”

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u aprilu da „većina Evropljana“ neće razumeti lidere NATO-a ako ne uspeju da upute „zasluženi politički poziv“ Kijevu na samitu u Vilnjusu.

Britanski list Telegraf je tokom vikenda citirao anonimne zvaničnike NATO-a koji su rekli da je Nemačka na sastanku u Viljnusu govorila protiv ponude Ukrajini jasne mape puta ili konkretnih garancija za pridruživanje alijansi.

Prema pisanju lista, Berlin je zabrinut da bi se Kijev odmah pozvao na član 5 Severnoatlantskog ugovora, koji proglašava da je napad na jednog napad na sve, ako bude primljen u blok.

Nemački kancelar Olaf Šolc insistirao je prošlog meseca da je ukrajinsko rukovodstvo dobro svesno da ulazak u NATO „ne dolazi u obzir“ dok se vojni sukob sa Rusijom nastavlja.

Američki predsednik Džo Bajden nedavno je izrazio sličnu zabrinutost, sugerišući da bi trenutno članstvo Ukrajine u NATO značilo „rat sa Rusijom“. ”

Rusija je dugo opisivala širenje NATO-a na istok kao veliku pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti. Visoki zvaničnici u Moskvi, uključujući predsednika Vladimira Putina, više puta su navodili aspiracije Ukrajine za NATO kao jedan od faktora koji su doveli do vojne akcije Rusije protiv njenog suseda.