Kako srčana insuficijencija dovodi do kognitivnog pada

Kako srčana insuficijencija dovodi do kognitivnog pada

Zatajenje srca može dovesti do kognitivnog pada stvaranjem malog curenja kalcijuma unutar neurona mozga, prema novoj studiji objavljenoj u Nature Neuroscience od strane istraživača sa Univerziteta Kolumbija. Nalaz bi mogao otvoriti vrata novim tretmanima za stanje, nazvano kardiogena demencija.

„Dugi niz godina znamo da pacijenti sa srčanom insuficijencijom imaju tendenciju da imaju kognitivno oštećenje, ali se to smatralo slučajnošću. Tek nedavno su studije sugerisale da srčana insuficijencija uzrokuje kognitivne probleme“, kaže Andrev R. Marks, MD, predsednik Odeljenja za fiziologiju i ćelijsku biofiziku na Univerzitetu Kolumbija Vagelos College of Phisicians and Surgeons, koji je vodio istraživanje.

Marksov tim je pretpostavio da ćelijsko curenje kalcijuma koje doprinosi srčanoj insuficijenciji može takođe doprineti kognitivnom padu kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom.

Unutar srčanih ćelija, kalcijum teče kroz namenski kanal, ali se kanal ne može pravilno zatvoriti kada postane prestimulisan tokom ranih faza srčane insuficijencije. Kao rezultat toga, kalcijum curi kroz kanal, lišavajući srčane ćelije kalcijuma potrebnog za kontrakciju i dalje degradirajući srce.

Pošto se isti kalcijumski kanal nalazi u mozgu, istraživači su odlučili da vide da li curenje kalcijuma u ​​moždanim ćelijama može izazvati kognitivno oštećenje.

Otkrili su da je kod miševa sa srčanom insuficijencijom curenje kalcijuma u ​​neuronima mozga dovelo do kognitivnog oštećenja, ali ohrabrujuće je da bi kognicija mogla biti zaštićena ako se curenje kalcijuma zatvori eksperimentalnim lekom.

Utvrđeno je da mozgovi preminulih pacijenata sa srčanom insuficijencijom sadrže nepropusne kalcijumske kanale, što sugeriše da curenje može izazvati i kognitivno oštećenje kod ljudi.

Istraživači imaju dve hipoteze o tome kako ova curenja izazivaju kognitivne probleme. Jedna je da bežanje od kalcijuma aktivira određene enzime koji izazivaju reakciju uočenu kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću. Druga mogućnost je da curenja izazivaju abnormalnosti u delovima neurona potrebnih za prenos signala u mozgu, kaže Marks.

U svakom slučaju, eksperimentalni lek koji je dizajnirala laboratorija Marks da zatvori curenje i uspori napredovanje srčane insuficijencije takođe može biti od koristi za mozak. Lek, nazvan Ricals, trenutno je u kliničkim ispitivanjima za ljude sa srčanim i drugim poremećajima mišića uzrokovanim curenjem kalcijumskih kanala.