Indijska sorta pirinča za koju je utvrđeno da sadrži vredne antioksidante pomaže u prevenciji dijabetesa

Indijska sorta pirinča za koju je utvrđeno da sadrži vredne antioksidante pomaže u prevenciji dijabetesa

Mirisna sorta pirinča koja se uzgaja na udaljenom severoistoku Indije, poznata kao pirinač Joha, ne samo da sprečava dijabetes tipa 2, već je i bogata nezasićenim masnim kiselinama, koje deluju protiv srčanih bolesti, otkrili su naučnici.

Dijabetes je veliki globalni zdravstveni problem, koji pogađa oko 537 miliona odraslih osoba starosti od 20 do 79 godina 2021. godine, prema Međunarodnoj federaciji za dijabetes. Predviđa se da će ta cifra porasti na 783 miliona do 2045. godine.

Rani početak dijabetesa tipa 2 je sve češći, ali stanje je reverzibilno kroz promene u načinu života i ishrani, uključujući umerenu potrošnju belog pirinča. Pirinač je osnovna namirnica u mnogim zemljama, ali može uticati na nivo šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa.

Joha pirinač, zimska sorta kratkog zrna poznata po jedinstvenoj aromi i ukusu, privukla je pažnju istraživača na indijskom Institutu za napredne studije u nauci i tehnologiji (IASST) zbog popularnog verovanja da su oni koji ga redovno konzumiraju pošteđeni dijabetesa. i kardiovaskularne bolesti.

„Takve tvrdnje da se Joha pirinču pripisuju važna nutricionistička svojstva [dobri po zdravlje] zahtevale su naučnu validaciju i tako smo započeli istraživanja u našim laboratorijama“, kaže Rajlakšmi Devi, vođa istraživanja i profesor na IASST-ovom odeljenju za prirodne nauke u Guvahatiju, glavnom gradu severoistočne zemlje. država Asam.

Istraživanja na IASST-u su pokazala prisustvo dve nezasićene masne kiseline, linolne (omega-6) i linolenske (omega-3) kiseline, koje su važne za ljudsko zdravlje i treba ih uključiti u ishranu jer se prirodno ne proizvode u ljudsko telo, kaže Devi.

Joha pirinač se takođe pokazao efikasnim u snižavanju nivoa glukoze i sprečavanju pojave dijabetesa u takozvanim „in vitro“ testovima u laboratoriji i na pacovima.

Utvrđeno je da sorta pirinča sadrži vredne antioksidante, što ga čini „nutraceutikom izbora“ u lečenju dijabetesa, prema indijskom Odeljenju za nauku i tehnologiju. U njemu se kaže da je u Johi pronađen niz bioaktivnih jedinjenja za koje se navodi da imaju antioksidativne efekte, kontrolišu nivo šećera u krvi i štite srce.

„S obzirom na to da je pirinač osnovni proizvod u azijsko-pacifičkom regionu i da se takođe široko konzumira širom sveta, verujemo da bi popularizacija sorte pirinča sa snažnom antidijabetičkom aktivnošću kao što je Joha mogla u velikoj meri pomoći u smanjenju prevalencije dijabetesa tipa 2“, kaže Devi. SciDev.Net.

Neuspeh pankreasa da proizvodi dovoljno insulina, hormona koji održava nivo šećera u krvi i reguliše metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina, dovodi do dijabetesa tipa 2, sve češćeg stanja.

U većini slučajeva, dijabetes tipa 2 uzrokuje hiperglikemiju (visok nivo šećera u krvi) ili hiperlipidemiju (visok nivo lipida kao što su holesterol i trigliceridi).

Kod dijabetesa tipa 1, imuni sistem tela uništava ćelije u pankreasu odgovorne za proizvodnju insulina, tako da se hormon više ne proizvodi. Za razliku od dijabetesa tipa 2, ne postoji lek za dijabetes tipa 1, sa lečenjem ograničenim na stalno praćenje i održavanje kako bi se obezbedio normalan nivo šećera u krvi.

Prema Putlihu Adzra Pautongu, istraživaču o ishrani na Međunarodnom institutu za istraživanje riže, prvih deset zemalja po učestalosti dijabetesa u 2021. ima pirinač kao glavnu hranu.

Ona veruje da je sledeća velika stvar u istraživanju pirinča ishrana, posebno potraga za sortama pirinča sa niskim glikemijom pogodnim za dijabetičare kako bi se ublažio dijabetes tipa 2 i srodne bolesti među populacijama koje konzumiraju pirinač.

Pacovi koji su indukovani da postanu dijabetičari oporavili su se kada su stavljeni na dijetu od pirinča Joha i pokazali su visok nivo insulina u krvi i poboljšani metabolizam šećera, u poređenju sa pacovima dijabetičarima koji su hranjeni drugim vrstama pirinča, kaže Devi.

Sada su u toku napori da se poveća potražnja za Joha i podstaknu farmeri da uzgajaju više sorte.

„Poljoprivrednici nisu spremni da ga uzgajaju jer nisu u potpunosti svesni nutritivnog potencijala Joha pirinča“, objašnjava Devi.

„Veoma bi pomoglo ako bi postojale vladine politike za povećanje svesti o potencijalu Joha pirinča među poljoprivrednicima i takođe im pružile podsticaje da ga uzgajaju.

Abdul Fiiaz R, viši naučnik u Indijskom savetu za poljoprivredna istraživanja, kaže da popularizacija Joha pirinča ne bi trebalo da bude teška jer „ne samo da nudi obećavajuću opciju za dijabetičare, već i oduševljava čula svojom zadivljujućom aromom i nežnom teksturom, što ga čini kulinarskim blago“.

„Nekoliko studija ukazuje na to da aromatična jedinjenja koja se nalaze u pirinču Joha ne samo da poboljšavaju njegov profil ukusa, već i imaju potencijalne zdravstvene prednosti – kombinacija arome i korisnih hranljivih materija čini ga privlačnim izborom“, kaže Fijaz, koji ima stručnost u sortama pirinča i uzgoju biljaka. , kaže SciDev.Net.

„Među drugom tradicionalnom hranom koja je endemična za Indiju, Joha pirinač je poznat po snižavanju glukoze u krvi i sprečavanju pojave dijabetesa“, kaže Ganeš Bagler, profesor računarske gastronomije na Indraprastha institutu za informacione tehnologije u Nju Delhiju.

„S obzirom na teret dijabetesa sa kojim se Indija suočava — 77 miliona pojedinaca je imalo dijabetes u Indiji 2019. godine, za koji se očekuje da će porasti na preko 134 miliona do 2045. — od vitalnog je značaja da Joha pirinač i slični prehrambeni proizvodi, za koje se zna da deluju protiv ovog stanja po pristupačnoj ceni, biti popularizovan i uključen u dijetetske intervencije“, kaže Bagler za SciDev.Net.