Kliničko ispitivanje postavljeno da promeni praksu transplantacije bubrega

Kliničko ispitivanje postavljeno da promeni praksu transplantacije bubrega

Veliko kliničko ispitivanje pokazalo je da bi jednostavna promena svetske prakse za transplantaciju bubrega mogla da donese stvarne koristi za primaoce i smanji njihovu potrebu za dijalizom za 25%.

Ispitivanje BEST-Fluids sprovela je Australijska mreža za ispitivanje bubrega (AKTN) u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta Kvinslend, Univerziteta Adelaide i Univerziteta u Sidneju. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet.

Profesor ATKN-a i profesor UK Dejvid Džonson rekao je da je suđenje procenjivalo upotrebu intravenske tečnosti koja sadrži natrijum, kalijum, magnezijum i hlorid u proporcijama sličnim ljudskoj krvi — umesto uobičajene prakse korišćenja normalnog fiziološkog rastvora (natrijum hlorid i voda).

„Od onih učesnika studije koji su primili intravenski Plasma-Lite 148, 30% je bilo potrebno dijalizu nakon transplantacije, u poređenju sa 40% za one koji su dobili normalan fiziološki rastvor“, rekao je profesor Džonson.

„Ovo je značajno poboljšanje u ishodima za one koji su podvrgnuti operaciji transplantacije bubrega.“

Nefrolog iz bolnice u Kraljevskoj Adelaide dr Majkl Kolins je vodio studiju i rekao da će rezultati promeniti svetsku praksu u lečenju bubrega.

„Na osnovu ovih rezultata, verujemo da izbalansirane kristaloidne tečnosti treba da se koriste za sve pacijente tokom i posle operacije transplantacije bubrega“, rekao je dr Kolins.

„Uravnotežene tečnosti su relativno jeftine i široko dostupne, što ih čini korisnim tretmanom za većinu od procenjenih 200.000 operacija transplantacije bubrega koje se sprovode širom sveta svake godine.

Profesor Univerziteta u Sidneju i viši istražitelj Stiv Čedban rekao je da sa redovnim fiziološkim rastvorom, kakav se trenutno koristi, otprilike svaki treći transplantirani bubreg nije funkcionisao odmah.

„Bubrezi mogu biti efektivno ‘omamljeni’ traumama operacije donacije, transporta, a zatim i transplantacije“, rekao je profesor Chadban.

„Kada bubreg ne radi odmah, potrebna je dijaliza.

„Ovo može izazvati anksioznost i neprijatnosti za pacijente, kao i potencijalno dugotrajnije oštećenje bubrega.

Više od 800 primalaca transplantacije učestvovalo je u studiji, u 16 ​​bolnica u Australiji i Novom Zelandu u periodu od januara 2018. do avgusta 2020.

Ispitivanje je bilo dvostruko zaslepljeno, što znači da učesnici i istraživači nisu bili svesni ko je primio koju tečnost do njegovog završetka.