FIFA je ukinula suspenziju u Zimbabveu na vreme za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

FIFA je ukinula suspenziju u Zimbabveu na vreme za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

FIFA je ukinula 18-mesečnu suspenziju Fudbalskog saveza Zimbabvea (ZIFA) samo nekoliko dana pre žreba za afričko kvalifikaciono takmičenje za Svetsko prvenstvo 2026. godine, potvrdili su zvaničnici u ponedeljak, prenosi Rojters.

Imenovan je privremeni odbor za normalizaciju koji će voditi poslove ZIFA-e do održavanja izbora za novi upravljački tim.

Zimbabve je suspendovano od strane globalnog upravljačkog tela u februaru 2022. nakon uočenog mešanja vlade u vođenje problematičnog fudbalskog saveza.

Izvršni komitet ZIFA-e je u novembru 2021. godine naredio da se raspusti Komisija za sport i rekreaciju zemlje, telo koje je imenovala vlada, usred navoda da je novac koji je država dala udruženju za učešće Zimbabvea na finalu Afričkog kupa nacija 2019. nezakonito prisvojen.

Zimbabve je igrao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, ali mu je zabranjeno da učestvuje u preliminarnim utakmicama za finale Afričkog kupa nacija 2023. u Obali Slonovače.

„Biro Saveta FIFA odlučio je da ukine suspenziju koja je nametnuta Fudbalskom savezu Zimbabvea u februaru 2022. i imenuje komitet za normalizaciju sa trenutnim dejstvom“, potvrdila je FIFA u saopštenju u ponedeljak.

Među svojim svakodnevnim obavezama, komitet za normalizaciju će takođe „pregledati ZIFA statut i Izborni zakonik kako bi osigurao njihovu usklađenost sa Statutom i zahtevima FIFA, kao i da bi obezbedio njihovo usvajanje na Kongresu ZIFA-e“.

Odborom za normalizaciju će predsedavati lokalni administrator Linkoln Mutasa, a svoj mandat mora da završi do juna 2024.

Žreb za afričke kvalifikacije za naredno Svetsko prvenstvo biće održan na Kongresu CAF, koji u četvrtak zvanično počinje u Abidžanu.

Prvo kolo utakmica igraće se u novembru.