Nemačka fabrika tenkova biće otvorena u Ukrajini ove jeseni

Nemačka fabrika tenkova biće otvorena u Ukrajini ove jeseni

Nemački proizvođač oružja Rheinmetall otvoriće fabriku tenkova i oklopnih vozila u Ukrajini u narednih 12 nedelja, rekao je izvršni direktor Armin Paperger za CNN. Kompanija tvrdi da će moći da proizvodi 400 tenkova godišnje u tom objektu, ali je Rusija već zapretila da će zaustaviti proizvodnju raketnim udarima.

Fabrika će se nalaziti u zapadnoj Ukrajini i zajednički će upravljati Rajnmetalom i ukrajinskom državnom firmom za oružje Ukroboronprom, izvestio je u ponedeljak CNN, pozivajući se na intervju za Paperger prošle nedelje.

„[Ukrajinci] moraju sami sebi da pomognu“, rekao je on. „Ako uvek moraju da čekaju [na] Evropljane ili Amerikance [da im] pomognu u narednih 10 ili 20 godina… to nije moguće.

Rheinmetall je prvi put najavio svoje planove za razvoj takvog postrojenja u martu, a kompanija je tada izjavila da će izgradnja fabrike koštati 200 miliona dolara i da će moći da proizvede 400 svojih najnovijih tenkova „Panter“ godišnje.

Paperger je za Si-En-En rekao da će Rajnmetalovi oklopni transporteri „Fuchs” biti prva vozila koja će sići ​​sa proizvodnih linija fabrike. On je dodao da će ukrajinski radnici biti obučeni da prave i popravljaju ove, kao i druge proizvode Rajnmetala, koji uključuju borbena vozila pešadije Marder, tenkove Leopard 2 i artiljerijske sisteme Pancerhaubitze 2000.

Rusija redovno gađa vojne ciljeve u zapadnoj Ukrajini dronovima i krstarećim projektilima, a zalihe stranog oružja i vojnih vozila smatra legitimnim ciljevima. Rajnmetalova fabrika neće biti izuzetak, upozorio je u martu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Ako [švabe] i dalje nastave sa tim zaista, dobrodošle su“, napisao je on na društvenim mrežama. „Odluku treba pozdraviti vatrometom Kalibrova i drugih ruskih pirotehničkih sredstava.

Paperger je insistirao na Si-En-Enu da Rajnmetal može da zaštiti svoju fabriku. „U ovom trenutku ima mnogo fabrika koje proizvode vojnu robu [u Ukrajini]. To je samo još jedan, i to možemo da zaštitimo“, rekao je on, ne precizirajući kako će to postići.

Konflikt u Ukrajini podigao je zaradu Rheinmetall-a na rekordne nivoe, pri čemu je kompanija prošle godine zaradila 6,4 milijarde evra (7 milijardi dolara), što je povećanje od 27% u odnosu na 2021. Pored izgradnje fabrike u Ukrajini, Rheinmetall planira da proširi svoju fabriku u Donja Saksonija i zapošljavanje stotina novih radnika dok radi na 28,2 milijarde evra zaostalih porudžbina, objavio je nemački list Di Velt ranije ovog meseca.