SAD nastoje da blokiraju ograničavanje kontakta vlade sa kompanijama društvenih medija

SAD nastoje da blokiraju ograničavanje kontakta vlade sa kompanijama društvenih medija

Ministarstvo pravde SAD je u ponedeljak pokušalo da blokira nalog sudije kojim je nekim saveznim agencijama i zvaničnicima zabranjeno da komuniciraju sa kompanijama društvenih medija o moderiranju sadržaja na njihovim platformama u odluci koja je proistekla iz tužbe koju su podržali Republikanci protiv Administracija predsednika Džoa Bajdena, prenosi Rojters.

Odeljenje je zatražilo od Petog okružnog apelacionog suda SAD sa sedištem u Nju Orleansu da odloži nalog američkog okružnog sudije Terija Dautija iz Luizijane.

Federalne agencije, uključujući Ministarstvo zdravlja i ljudskih službi i FBI, ne mogu razgovarati sa kompanijama društvenih medija u „radi podsticanja, ohrabrivanja, pritiska ili podsticanja na bilo koji način uklanjanja, brisanja, suzbijanja ili smanjenja sadržaja koji sadrži zaštićenu slobodu govora“, Doughti je presudio.

Preliminarna zabrana sudije označila je pobedu republikanskog državnog tužioca Luizijane i Misurija, koji je optužio administraciju u tužbi za nezakonito korišćenje pandemije COVID-19 i pretnju dezinformacijama da obuzda stavove koji se ne slažu sa vladom. Dautija je imenovao bivši predsednik republikanaca Donald Tramp.

Naredba se odnosila na govor zaštićen prvim amandmanom Ustava SAD, koji zabranjuje vladi da „smanji slobodu govora“.

Ministarstvo pravde je u podnesku tražilo odlaganje do žalbe na preliminarnu zabranu sudije.

Dautijev nalog posebno pominje određene zvaničnike, uključujući sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa i Džen Isterli, koja je na čelu Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost.

Američki zvaničnici rekli su da su kontaktiranjem kompanija na društvenim mrežama imali za cilj da suzbiju dezinformacije o američkim izborima i vakcinama protiv COVID-a kako bi se sprečile smrti.

„Zabrana preti da ublaži ovo potpuno zakonito ponašanje i da stavi sudstvo u neodrživu poziciju da nadgleda komunikacije izvršnog ogranka. To izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu podele vlasti“, navodi se u podnesku Ministarstva pravde, pozivajući se na podelu Ustava ovlašćenja između izvršne, zakonodavne i sudske grane vlade SAD.

Naredbom sudije napravljeni su neki izuzeci za komunikaciju između vladinih zvaničnika i kompanija, uključujući upozorenje na rizike po nacionalnu bezbednost i kriminalne aktivnosti.