Otkrivena vrednost zaliha bitkoina američkog predsedničkog kandidata

Otkrivena vrednost zaliha bitkoina američkog predsedničkog kandidata

Finansijska otkrića jasno su pokazala da američki predsednički kandidat Robert F. Kenedi Jr. poseduje do 250.000 dolara u bitkoinu, uprkos njegovoj prethodnoj tvrdnji da nije bio investitor u kriptovalute, izvestio je u petak CNBC.

Kenedi je bio dosledan zagovornik digitalne valute otkako je započeo svoju kampanju za funkciju, hvaleći je u više navrata na događajima i na društvenim medijima.

Govoreći na velikoj bitcoin konferenciji u Majamiju u maju, Kenedi je rekao „Ja nisam investitor i nisam ovde da dajem savete o ulaganjima“. Na konferenciji je takođe najavio da će njegova kampanja biti prva koja će prihvatiti Bitcoin donacije u SAD.

Međutim, finansijsko obelodanjivanje od 30. juna koje je CNBC dobio pokazao je da on poseduje bitkoin u vrednosti između 100.001 i 250.000 dolara.

Dokument ne pruža dodatne informacije o tome kada ili ko je bitkoin kupio, samo da je vratio manje od 201 dolara od kada je uloženo.

Prema rečima Kenedijevog menadžera kampanje, Denisa Kuciniča, imovina je kupljena nakon njegovog govora na konferenciji u maju i pre 30. juna.

Kenedijev tim za kampanju je prvobitno izjavio da bitkoin pripada njegovoj ženi i da predsednički kandidat nije imao kriptovalute, navodi CNBC.

„Investicije nisu bile njegove, već njegove supruge. On nije uključen u njene odluke o ulaganju“, rekao je tim.

Međutim, ubrzo nakon toga, predstavnik kampanje je objavio novu izjavu u kojoj potvrđuje da je ulaganje u bitkoin zaista Kenedijevo, navodi se u saopštenju.

„Pogrešio sam u svojoj poslednjoj komunikaciji. G. Kenedi ima investiciju u bitkoin, ali to je došlo kasnije. U vreme govora o bitkoinu on nije imao kriptovalute“, rekao je predstavnik.

Krajem juna, Kenedi je tvitovao opisujući bitkoin kao „bedem protiv totalitarizma i manipulacije našom novčanom masom, on ukazuje na put ka budućnosti u kojoj su vladine institucije transparentnije i demokratskije“.

Kenedi Jr. je sin bivšeg državnog tužioca i senatora Roberta F. Kenedija, i nećak 35. predsednika SAD Džona F. Kenedija. Njegova podrška dolazi u trenutku kada Komisija za hartije od vrednosti i berze razbija kripto poslovanje u odsustvu odgovarajućeg regulatornog okvira za digitalnu imovinu u SAD.