Obilne kiše zahvatile severoistok SAD, prognostičari upozoravaju na katastrofalne poplave

Obilne kiše zahvatile severoistok SAD, prognostičari upozoravaju na katastrofalne poplave

Obilni pljuskovi pogodili su severoistok SAD u ponedeljak, preteći katastrofalnim poplavama širom regiona, gde su kiše isprale puteve, preplavile reke, primorale brojna spasavanja čamcima i izazvale najmanje jednu smrt, saopštili su zvaničnici.

Oko 13 miliona Amerikanaca je pod nadzorom poplava i upozorenjima izdatim od istočne države Njujork do Bostona i zapadnog Mejna na severoistoku, gde se očekivalo da će pasti čak 18 cm kiše, navodi Nacionalna meteorološka služba u svojoj prognozi. , nakon kiše koje su počele tokom vikenda poplavile su reke i potoke.

„Rasprostranjene, obilne padavine koje mogu da izazovu značajne do katastrofalne poplave počinju da se razvijaju, ispiranja puteva su u toku i očekuje se da će se povećati u obimu i jačini tokom dana“, saopštila je meteorološka služba u ponedeljak.

Stotine letova na i sa aerodroma širom regiona, uključujući njujoršku LaGuardiju i bostonski Logan, odloženo je ili otkazano počevši od nedelje zbog kiše. Amtrak je u ponedeljak ujutro obustavio saobraćaj putničkih vozova između Albanija i Njujorka nakon poplave oštećenih koloseka.

Vreme je odnelo život žene iz okruga Orandž u Njujorku, koju su odnele poplave dok je pokušala da napusti svoj dom sa svojim psom u nedelju, rekao je izvršni direktor okruga Stiven Nojhaus u intervjuu za ABC „Dobro jutro Ameriko“. u ponedeljak.

„Sinoć je bio potpuni haos“, rekao je on.

Nojhaus je rekao da su pripadnici prve pomoći pokušavali da dođu do zarobljenih ljudi kako bi bili sigurni da su bezbedni u Hajlend Folsu i oblasti Vest Point-Fort Montgomeri, koja se nalazi duž reke Hadson severno od Njujorka i u kojoj se nalazi Vojna akademija SAD, najpoznatiji kao Vest Point.

„Mnogi putevi i mostovi su isprani“, rekao je on. „Dakle, to je u suštini naš prioritet danas, da pokušamo da dođemo do njih i otvorimo ove glavne arterije.

Video snimci i fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju isprane kolovoze i besne poplavne vode kako stižu do kuća u nedelju i rano u ponedeljak ujutru

„O moj Bože. Do kolena mi je“, rekla je Melisa Roberts na snimku na kojem se vidi kako poplavne vode jure pored nje i nekoliko vozila do kuća u okrugu Orindž u Njujorku.

Guvernerka Njujorka Keti Hočul izdala je vanredno stanje za okruge Orindž i Ontario na severozapadu i pozvala stanovnike da pažljivo prate vremensku prognozu tokom dana.

U Vermontu su u ponedeljak bile moguće poplave opasne po život u većem delu države, a prognostičari kažu da se povremeno tokom jutra očekuje čak 2,5 cm kiše na sat.

Kancelarija meteorološke službe u Barlingtonu proglasila je u ponedeljak ujutru vanrednu situaciju u centru Vermonta, savetujući da bi to potencijalno moglo da donese najgore poplave od kada je uragan Ajren pogodio državu Nova Engleska 2011. godine, kada je palo 28 cm.

Medijski izveštaji navode da je kiša već pretvorila mnoge puteve u besne reke širom države, gde je guverner Fil Skot proglasio vanredno stanje u nedelju.

Ekipe hitne pomoći u čamcima spasile su desetak kampera u Andoveru rano u ponedeljak, a više posada čamaca, uključujući neke iz Severne Karoline, bilo je na putu za Vermont da pomognu, javili su lokalni mediji, pozivajući se na državnu kancelariju za upravljanje vanrednim situacijama.