U Beograd stigli Vikinzi

U Beograd stigli Vikinzi

Beograd je ovih dana bio na ruti savremenih vikinga. Na put, dug skoro 6.000 kilometara, krenuli su iz Norveške krajem aprila. Tragom vikinga, članovi posade obnavljaju njihove trgovinske i kulturološke veze.

Vikinzi su stigli u Beograd, i bez brige, dolaze u miru – da predstave način života i tradiciju nordijskih ratnika. Članovi posade se smenjuju na dve nedelje. Ima ih 11 i putuju u autentičnom brodu čija rekonstrukcija je trajala skoro četiri godine. Ponovo je zaplovio 2018. godine.

„Ovaj brod je doživeo brodolom oko 980. u jugozapadnoj Norveškoj, u mestu koje se zvalo Klostad. Po tome je i dobio ime. Nije ratni, već teretni brod. Kada je pronađen, u njemu je bilo kamenje koje se koristilo za oštrenje mačeva i noževa. Time su trgovali“, kaže kapetan broda Dan Fagernes.

Autentični alati i tehnike korišćeni su i za samu rekonstrukciju broda. Ipak, sada je mnogo moderniji, sa jednim od najsavremenijih motora kojim se upravlja džojstikom.

Zbog novih puteva i kanala izmenjena je i ruta, ali je trgovinska i kulturološka razmena kao osnovna misija, ostala ista.

„Nije nam poznato sve o Vikinzima, pokušavamo da otkrijemo nešto više o tome kako su putovali i živeli pre hiljadu godina. U okrugu Vestfold gradimo centar Vikinga. Biće to velika kuća u kojoj ćemo praviti zabave, uz luku gde ćemo graditi nove brodove. Pokušavamo da rekreiramo njihov život i na kopnu i na moru“, objašnjava stručnjak za medije Hokon Li.

Fondacija koja čuva tradiciju Vikinga okupila je oko 100 ljudi. Grade brodove, plove, a neki prave i autentičnu odeću. Sve je u skladu sa onim što je o Vikinzima do sada otkriveno na osnovu istraživanja.

Iz Beograda Vikinzi Dunavom kreću ka Rumuniji. Posle gotovo hiljadu kilometara puta stići će do Konstance koja je pretposlednja stanica. Putovanje se završava u Istanbulu.

To je krajnja destinacija i zbog trgovinske, ali i jedne posebne tradicije.

„Postoji tradicija da se brod krsti, a ovaj je kršten vodom iz Bosfora. Pošto se sada vraća u tu vodu, u Bosfor kod Istanbula, ponovo će se osećati kao kod kuće“, navodi član posade Diderik Kapelen.

Brod će biti deo postavke arheološkog muzeja u Istanbulu. Tu će ostati do proleća, kada kreće na novo putovanje.