Južna Koreja traži od banaka da pripreme 4 milijarde dolara za podršku kreditnoj uniji

Južna Koreja traži od banaka da pripreme 4 milijarde dolara za podršku kreditnoj uniji

Južnokorejski regulator za finansijske usluge zatražio je od velikih komercijalnih banaka da pripreme oko 4 milijarde dolara finansiranja za podršku kreditnoj zadruzi pogođenoj povlačenjem klijenata, izjavila su u ponedeljak dva bankarska izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Zvaničnik Komisije za finansijske usluge potvrdio je da je od banaka zatraženo da pripreme likvidnost putem ugovora o reotkupu za pomoć MG Communiti Credit Cooperatives, ali nije komentarisao iznos. Zvaničnik je odbio da bude imenovan zbog osetljivosti ovog pitanja, a komisija nije imala dalji komentar.

Deponenti su se stajali u redu prošle nedelje da povuku sredstva iz ogranka MG Communiti Credit Cooperatives nakon što su lokalni mediji izvestili o porastu nenaplativih kredita vezanih za projekte nekretnina. Ogranak, u gradu Namjandžu istočno od Seula, uskoro bi trebalo da bude zatvoren.

Najviši finansijski organi Južne Koreje obavezali su se u nedelju da će obezbediti likvidnost kreditne zadruge, koja ima skoro 1.300 filijala, navodeći u saopštenju da MG Zajednica ima mnogo veći kapital i likvidnost u odnosu na regulatorne pokazatelje i da ima dovoljno sredstava u gotovini.

Naglo rastuće kamatne stope i zahlađenje tržišta nekretnina izazvali su zabrinutost zbog potencijalnog uticaja na četvrtu po veličini ekonomiju Azije.

Pet velikih komercijalnih banaka Južne Koreje potpisalo je ili je u procesu potpisivanja ugovora o otkupu sa kreditnom unijom, rekli su izvori, koji su odbili da budu identifikovani zbog osetljivosti tog pitanja. Mogućnosti ponovnog otkupa omogućavaju prikupljanje gotovine u zamenu za kolateral, kao što su obveznice.

Od Voori Bank, Hana Bank, Shinhan Bank, KB Kookmin Bank i NongHiup banke zatraženo je da finansiranje stavi na raspolaganje MG Communiti Credit-u, iako bi stvarni iznos koji je odobren kreditnoj uniji zavisio od povlačenja depozita, rekli su izvori.

Izvori su dodali da je od svake banke zatraženo da pripremi 1 trilion vona finansiranja, ili ukupno 5 triliona vona (3,84 milijarde dolara), kao potencijalnu podršku.

MG Communiti i pet banaka nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar.

MG Communiti je u prošlonedeljnom saopštenju navela da je stopa otplate duga pod kontrolom i da će sarađivati sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na poboljšanju svoje finansijske stabilnosti.

U nedeljnom saopštenju zvaničnika Banke Koreje i Ministarstva finansija, kao i Komisije za finansijske usluge, dodaje se da su povlačenja u MG Communiti usporila i da su novi depoziti pristizali od prošlog četvrtka.

Prošlonedeljna poruka investitora kompanije Citi umanjila je rizike od incidenta, ali je upozorila na negativne efekte zaduženog sektora nekretnina na privredni rast.

„Ne vidimo sistematske rizike od ovog događaja“, rekao je Kim Jin-vook, ekonomista za Citi u Seulu, dodajući da bi bilo koji negativni efekti verovatno bili daleko manji od propuštenog plaćanja obveznica od strane programera tematskog parka krajem prošle godine. godine.

Finansijske vlasti Južne Koreje koordinirale su sa finansijskim grupama kako bi uspostavile program likvidnosti prošlog novembra kada je propuštena isplata obveznica od strane programera tematskog parka Gangvon-Jungdo Development izazvala zabrinutost zbog kreditne krize.