SAD ne veruju u raskol u NATO-u zbog isporuke kasetne municije Ukrajini

SAD ne veruju u raskol u NATO-u zbog isporuke kasetne municije Ukrajini

Vašington ne veruje da će odluka da se Ukrajini obezbedi kasetna municija izazvati raskol među državama članicama NATO.

Ovo je izjavio savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejk Salivan na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja novinara da li je predsednik SAD Džo Bajden zabrinut da bi to moglo da izazove polemiku tokom samita NATO u Viljnusu. od 11. do 12. jula, prenosi Evropska pravda.

„Mislim da nećete videti podelu, podelu ili nejedinstvo po osnovu ove odluke, iako su mnogi saveznici i potpisnici konvencije (o kasetnoj municiji) u poziciji da sami ne mogu da kažu „Mi smo za kasetnu municiju“, rekao je Salivan.

Prema njegovim rečima, SAD „nisu čule ništa od ljudi koji kažu: „Ovo dovodi u pitanje našu posvećenost“, „Ovo dovodi u pitanje jedinstvo koalicije“ ili „Ovo dovodi u pitanje naše uverenje da će Sjedinjene Države igrati vitalnu i pozitivnu ulogu kao lider koalicije u Ukrajini“.

Saliven je podsetio i da se Ukrajina obavezala da neće koristiti kasetnu municiju na ruskoj teritoriji, već će je koristiti samo na svojoj teritoriji, a ne u naseljenim mestima.

Podsetimo, SAD su u petak najavile novu vojnu pomoć za podršku ukrajinskoj vojsci, koja uključuje kasetnu municiju.

Saopštenje Vašingtona izazvalo je kritike nevladinih organizacija i posramilo nekoliko evropskih zemalja i Kanadu, jer se kasetna municija smatra opasnijom za civile i postoji konvencija koja zabranjuje njihovu upotrebu i skladištenje.

Ranije je portparol nemačke vlade rekao da odluka SAD da pošalju kasetnu municiju nije laka i napomenuo da je Rusija već koristila takvo oružje na teritoriji Ukrajine.