Vitamin D može pomoći u sprečavanju srčanih udara

Vitamin D može pomoći u sprečavanju srčanih udara

Znamo da je vitamin D dobar za naše telo, ali se dugo raspravljalo o tome da li ga uzimamo kao dodatak ishrani ili ne ima stvarne zdravstvene koristi. Najnovija studija o ovom pitanju sugeriše da takvi suplementi mogu smanjiti rizik od srčanog udara.

Dok istraživanje pokazuje samo mali zamah u riziku od „velikog kardiovaskularnog događaja“ kada se uzima vitamin D, ono je svakako od pomoći u otkrivanju odnosa između ovih i drugih zdravstvenih faktora.

To je druga najveća studija koja se još bavila suplementima vitamina D i rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kaže glavni autor studije, epidemiolog Rejčel Nil sa Instituta za medicinska istraživanja KIMR Berghofer u Australiji.

Zapišite ovo kao studiju koja nije konačna u smislu uzroka i posledice, ali ima dovoljno veliku veličinu uzorka – 21.302 pacijenta starosti između 60 i 84 godine – što znači da se sada može uraditi više posla na detaljnijoj analizi odnosa.

„Naše ispitivanje je pokazalo da dodatak vitamina D može smanjiti rizik od velikih kardiovaskularnih događaja, a zaštitni efekat bi mogao biti izraženiji kod onih koji uzimaju statine i druge lekove za srčana oboljenja“, kaže Neale.

„To sugeriše da su potrebna dalja istraživanja o tome.“

Učesnicima studije je davan ili suplement vitamina D ili placebo do pet godina, pri čemu je oko 80 odsto onih u grupi vitamina D i dalje uzimalo svoje suplemente na kraju tih pet godina.

U grupi sa vitaminom D, 6 procenata učesnika je doživelo veliki kardiovaskularni događaj, u poređenju sa 6,6 procenata učesnika koji su uzimali placebo. Što se tiče srčanih udara, stopa je bila 19 procenata niža u grupi sa vitaminom D, dok nije bilo razlike u stopi moždanog udara.

Statistika je pokazala veću korist od dodataka vitaminu D za one koji uzimaju statine ili neki drugi oblik leka za zdravlje srca kada je ispitivanje počelo – još jedan zanimljiv nalaz za dalje istraživanje.

„Nismo sigurni zašto je to slučaj“, kaže Neale. „To bi mogao biti pokazatelj većeg rizika na početku suđenja, tako da je bilo više prostora za poboljšanje.

Istraživači žele da ukažu da niko ne bi trebalo da počne da daje suplemente vitamina D za svoje srce bez prethodne konsultacije sa lekarom – posebno starijim ljudima sa postojećim stanjima.

U međuvremenu, debata o suplementima se nastavlja. Ako ste zainteresovani za prirodnije povećanje vitamina D, odgovor je puno sunčeve svetlosti i hrane, uključujući masnu ribu i žumanca.

„Dok ranija randomizovana kontrolisana ispitivanja nisu otkrila da je uzimanje suplemenata korisno za ovaj ishod, nalazi D-Health Trial sugerišu da je prerano reći da suplementacija vitaminom D ne menja rizik“, kaže Neale.