UN: Globalna investiciona klima „izuzetno sumorna“

UN: Globalna investiciona klima „izuzetno sumorna“

Međunarodna investiciona klima bila je „izuzetno sumorna“ prošle godine jer su „kaskadni“ geopolitički i ekonomski šokovi potkopali poverenje investitora širom sveta, prema Konferenciji Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Globalne direktne strane investicije (SDI) pale su za 12% u 2022. na 1,3 triliona dolara nakon snažnog oporavka u 2021. godini, navodi UNCTAD u svom Izveštaju o svetskim investicijama za 2023.

Organizacija je pripisala smanjenje globalnim krizama koje se preklapaju, kao što su sukob u Ukrajini, visoke cene hrane i energije i rastući javni dug.

„Porast inflacije, strah od recesije i turbulencije na finansijskim tržištima odložili su mnoge investicione planove početkom godine“, rekla je generalni sekretar UNCTAD-a Rebeka Grinspan.

Globalni ekonomski izazovi posebno su negativno uticali na međunarodno finansiranje projekata i prekogranična spajanja i akvizicije, navodi se u izveštaju.

Pad investicija se najviše osetio u razvijenim ekonomijama, gde su SDI pale za 37% na 378 milijardi dolara zbog većih finansijskih ograničenja, viših kamatnih stopa i neizvesnosti na tržištima kapitala.

Multinacionalna preduzeća u razvijenim privredama bila su prvenstveno odgovorna za pad tokova SDI pošto su se industrije širom sveta suočile sa prekidima u snabdevanju.