Kina poziva na „praktičnu“ akciju SAD u vezi sa sankcijama nakon razgovora sa Jelen

Kina poziva na „praktičnu“ akciju SAD u vezi sa sankcijama nakon razgovora sa Jelen

Kina je u ponedeljak pozvala SAD da preduzmu „praktične mere” kao odgovor na „veliku zabrinutost” zbog sankcija kineskim firmama, nakon što je američka ministarka finansija Dženet Jelen završila više od 10 sati sastanaka sa visokih zvaničnika u Pekingu, preneo je Rojters.

Kina se složila da „održi razmenu i komunikaciju na visokom nivou na svim nivoima u oblasti ekonomije“, navodi se u saopštenju njenog ministarstva finansija.

Ali Kina je takođe „zahtevala“ SAD da „prestanu sa suzbijanjem kineskih preduzeća, ukinu zabrane na proizvode povezane sa Sinđangom i preduzmu konkretne korake kako bi odgovorili na glavne zabrinutosti Kine u ekonomskim odnosima između dve zemlje“, saopštilo je ministarstvo.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije nekim kompanijama zbog korišćenja prinudnog rada u regionu Sinđang na krajnjem zapadu.

Peking negira upotrebu prinudnog rada i bilo koje druge zloupotrebe tamo.

Ministarstvo je saopštilo da Kina veruje da je njen razvoj prilika, a ne rizik za SAD i da je „jačanje saradnje između Kine i Sjedinjenih Država realna potreba i ispravan izbor dve zemlje“.

Jelen je u nedelju napustila Peking posle četvorodnevne posete, opisujući svoje bilateralne sastanke sa visokim kineskim zvaničnicima kao „direktne, suštinske i produktivne“, osećanja su odjeknula u kineskom rezimeu pregovora.