Industrijski analitičari predviđaju smanjenje potražnje za bakrom kako se povećava efikasnost električnih vozila

Industrijski analitičari predviđaju smanjenje potražnje za bakrom kako se povećava efikasnost električnih vozila

Nedavne prognoze industrijskih analitičara ukazuju na to da inženjerski napretci u električnim vozilima (EV) posebno kod Tesle i njenih konkurenata dovode do efikasnijih dizajna sa smanjenim sadržajem bakra. Ova promena u tehnologiji EV-a potencijalno može ograničiti rast potražnje za bakrom u narednim godinama.

Porast prodaje EV-a, posebno u Kini, bio je značajan faktor u kontinuiranom rastu potražnje za bakrom tokom ovog desetleća. Bakar, poznat po ključnoj ulozi u provođenju električne energije u električnim automobilima, može zahtevati do 80 kilograma po vozilu, četiri puta više od količine korištene u konvencionalnim vozilima s unutrašnjim sagorevanjem.

Međutim, kako su primetili Goldman Sachs i CRU Group, proizvođači EV-a i baterija nalaze načine da smanje težinu i troškove, što rezultira smanjenom potrebom za bakrom po vozilu. U odvojenim izveštajima, CRU Group je revidirala procenu korišćenja bakra u prosečnom EV-u na 51-56 kilograma od 2023. do 2030. godine, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 65-66 kilograma. Slično tome, Goldman Sachs je predvideo da će korišćenje bakra u prosečnom EV-u pasti na 65 kilograma po vozilu do 2030. godine, u poređenju sa procenom od 73 kilograma iz prethodne godine.

Ove prilagodbe projekcija rezultat su niza inženjerskih promena koje imaju za cilj poboljšanje autonomije EV-a, smanjenje težine i unapređenje ukupne efikasnosti. Ove promene uključuju prelazak na kompaktnije baterije koje eliminišu potrebu za obimnim žicama, korišćenje tanjeg bakarnog folija u baterijskim ćelijama i prelazak na sisteme sa većim naponom koji zahtevaju manje žica.

Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, istakao je jedan primer ove inženjerske transformacije. Prema njegovim rečima, prelaskom na 48-voltni sistem za sekundarnu bateriju u budućim EV-ima, Tesla očekuje da će smanjiti potrebu za bakrom na samo četvrtinu trenutnih nivoa. Goldman Sachs je identifikovao inovacije u baterijama i potencijalno usvajanje sistema sa većim naponom, poput pristupa Tesle, kao glavnu pretnju za potražnju bakra u EV sektoru.

Trenutna prognoza Goldman Sachsa sugeriše da će potražnja za bakrom u EV-ima dostići 1 milion metričkih tona ove godine i 2,8 miliona metričkih tona do 2030. godine, što je revidirani pad u odnosu na prethodnu projekciju od 3,2 miliona metričkih tona. Međutim, sve veća penetracija EV-a pomaže u nadoknadi smanjenja upotrebe bakra po jedinici.

CRU predviđa da će EV-i i priključni hibridi do 2030. godine činiti 42% globalne prodaje vozila, što je povećanje u odnosu na prethodnu prognozu trećine. Analitičar CRU-a, Robert Edwards, sugerira da su neki optimistični investitori u bakar možda potcenili potencijal proizvođača EV-a da predstave tehnologije koje smanjuju upotrebu ovog metala.

Ovi razvoji su uticali na cenu bakra, koja je u martu 2022. godine na Londonskoj metalnoj berzi dostigla rekordnih 10.845 dolara po metričkoj toni, delom zahvaljujući optimističnoj priči o potražnji za EV-ima. Međutim, od tada je cena bakra opala za gotovo četvrtinu.

Ukupno gledano, dok inženjerske inovacije u sektoru EV-a dovode do povećane efikasnosti i smanjenih potreba za bakrom, rast potražnje za bakrom može biti ograničen. Ipak, sve veće usvajanje EV-a širom sveta i dalje doprinosi ukupnoj potražnji za bakrom u industriji.