Sudija Oklahome odbacio tužbu za reparacije

Sudija Oklahome odbacio tužbu za reparacije

Sudija je odbacio tužbu koju su podnela poslednja trojica preživelih rasnih nereda u Tulsi, koji su tvrdili da im grad nikada nije adekvatno kompenzovao za spaljivanje njegove crne poslovne četvrti 1921. godine.

Sudija Kerolajn Vol odbacila je tužbu sa predrasudama u petak, što znači da tužioci ne mogu pokrenuti još jedan pravni pokušaj da dobiju reparacije.

Trojica preživelih, starosti od 102 do 109 godina, podneli su tužbu 2020. na jeku protesta Džordža Flojda širom zemlje, brzo pridobivši pažnju medija i demokratskih poslanika. Iako u tužbi nije precizirano koliko novca traže, tvrdilo se da sva trojica zaslužuju određenu meru „pravde tokom svog života“.

Pozivajući se na zakone Oklahome o javnim smetnjama, advokati preživelih su tvrdili da gradske vlasti i osiguravajuća društva nikada nisu isplatile dovoljno novca za obnovu crne poslovne četvrti u Tulsi nakon nereda 1921. godine, što je rezultiralo društvenim i ekonomskim nejednakostima koje traju do danas.

U Volovom nalogu se navodi da preživeli nisu identifikovali „pravno prepoznatljiv“ pravni lek i da je pitanje reparacija na političarima, a ne na sudovima.

Pobuna rase u Tulsi – koja se alternativno naziva i masakr rase u Tulsi – počela je kada je jedan crni tinejdžer optužen da je seksualno napao belu ženu u liftu. Tulsa je u to vreme bila rasno segregirana, a radna konkurencija između crnaca i belaca doprinela je napetoj atmosferi u gradu. Nakon hapšenja tinejdžera, desetine crnih vojnih veterana uzelo je oružje i otišlo u zgradu gradskog suda, očekujući mogući linč od strane stotine jake bele rulje koja se već okupila u zgradi.

Izbile su tuče, praćene pucnjem, a do sledećeg jutra bande belaca i crnaca su se upuštale u borbene borbe širom grada. Za nekoliko sati, belci su spalili kvart Grinvud od 35 blokova, u to vreme jedno od najbogatijih crnačkih četvrti u SAD.

Pozvana je Nacionalna garda da uguši nasilje, a uvedeno je i vanredno stanje. Do okončanja nereda, 26 crnaca i 13 belaca je bilo mrtvo (prema podacima iz 2001. godine), a 10.000 stanovnika Grinvuda ostalo je bez krova nad glavom.