Pregovori o štrajku u kanadskim lukama se nastavljaju, uz podršku saveznih posrednika

Pregovori o štrajku u kanadskim lukama se nastavljaju, uz podršku saveznih posrednika

Razgovori u pacifičkoj Kanadi između pristaništa koji štrajkuju i njihovih poslodavaca nastavljeni su nakon četiri dana odsustva od pregovaračkog stola, pokazalo je u subotu saopštenje Udruženja pomorskih poslodavaca Britanske Kolumbije (BCMEA).

BCMEA i Međunarodna unija za dubinsko skladištenje i skladištenje Kanade (ILVU Canada) sastali su se u subotu, uz podršku federalnih posrednika, navodi se u saopštenju. Pregovori su zaustavljeni u utorak i dve strane su prekinule pregovore.

Oko 7.500 lučkih radnika stupilo je u štrajk 1. jula zbog većih plata, što je prekinulo poslovanje u luci Vankuver i luci Princ Rupert – ključnim kapijama za izvoz prirodnih resursa i roba iz zemlje, kao i za unošenje sirovina.

Kanadska federalna i pokrajinska vlada pozvale su strane da ponovo počnu pregovore, dok je u subotu premijer Alberte Danijel Smit u izjavi rekla da njena provincija podržava momentalni opoziv parlamenta kako bi razmotrio zakon kojim bi se rešio prekid rada.

BCMEA je saopštila da je podnela revidirani predlog za rešavanje nedostatka kvalifikovanih radnika i rešavanje zahteva ILVU Canada da proširi svoju nadležnost nad redovnim radovima na održavanju terminala, što je ILVU Canada odbio.

ILVU Canada nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Sindikat bi trebalo da održi miting u nedelju u Vankuveru.

Industrijsko telo Kanadskih proizvođača i izvoznika (CM&E) saopštilo je da štrajk svakodnevno ometa trgovinu od 500 miliona kanadskih dolara (377 miliona dolara). To bi moglo dovesti do poremećaja u lancu snabdevanja koji podstiču inflaciju, kažu ekonomisti.