Američka privatna kompanija 777 Partners u pregovorima sa Boeingom, ATR o novom narudžbi aviona

Američka privatna kompanija 777 Partners u pregovorima sa Boeingom, ATR o novom narudžbi aviona

Američka privatna kompanija za kapital 777 Partners saopštila je da je u pregovorima sa Boeing Co i francusko-italijanskim proizvođačem turboelisnih motora ATR o novom narudžbi aviona, jer želi da uđe na više tržišta usred buma u putovanje avionom, prenosi Rojters.

„Razgovarali smo sa proizvođačima (aviona). Mislim da je trenutno veliki problem sa naručivanjem mlaznjaka kada ćete ih dobiti“, rekao je izvršni partner 777 Džoš Vander u intervjuu Rojtersu u četvrtak, ne otkrivajući konkretne brojeve.

Pregovori dolaze usred žurbe avio-kompanija za avionima koje žele da dođu do oporavka vazdušnog saobraćaja koji je veći od očekivanog.

Kompanija 777 sa sedištem u Majamiju, koja ulaže novac svojih osnivača umesto da traži sredstva od drugih investitora i ima oko 10 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, završila je porudžbine za 60 aviona u svom portfelju.

„777 je u razgovorima sa ATR-om o dodatnoj prilici koja uključuje avione, tehnologiju i usluge avio-kompanije i ako se potvrde, ugovori o kupovini aviona bi bili trocifreni“, navodi se u saopštenju kompanije.

Boeing je rekao da nema komentara i da ATR nije odmah dostupan za komentar.

Ranije ove godine, Er Indija je naručila 470 mlaznjaka sa Boingom i Erbasom SE (AIR.PA) – što je kasnije zatamnilo rivalska IndiGo porudžbina za 500 Erbasovih aviona.

Vander je rekao da kompanija takođe razmatra investicije u Aziji i Južnoj Americi i da je blizu sklapanja sporazuma o ulaganju u južnoafričkog prevoznika, čije ime nije otkrio.

Poslovni model 777 uključuje kupovinu aviona i njihovo iznajmljivanje avio-kompanijama koje podržava, kao što su kanadski niskotarifni avioprevoznik Flair Airlines i australijska avio-kompanija Bonza.

Flair je u martu zaplenio četiri aviona kao rezultat komercijalnog spora sa hedž fondom iz Njujorka i zakupodavcem aviona Airborne Capital Ltd; stvar je sada na sudu.