Engleska pobedom protiv Španije osvojila titulu prvaka Evrope do 21 godine

Engleska pobedom protiv Španije osvojila titulu prvaka Evrope do 21 godine

Engleska je u subotu pobedila Španiju sa 1:0 u finalu Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine i podigla trofej prvi put u 39 godina zahvaljujući golu Kertisa Džonsa, pošto su njihovi protivnici promašili penal u nadoknadi vremena.

Ekipa Lija Karslija izvela je besprekornu kampanju u kojoj nisu primili nijedan gol, dok petostruki pobednik Španija nije uspeo da nađe leđa u finalu.

Džons je prekinuo ćorsokak četiri minuta nakon nadoknade prvog poluvremena kada je Koul Palmer iz slobodnog udarca skrenuo sa njegovih leđa u mrežu.

Ipak, imali su predah pet minuta u nadoknadi vremena, pošto je Španiji dosuđen penal nakon što je Levi Kolvil faulirao Abela Ruiza u kaznenom prostoru, ali je golman Džejms Traford odbranio i Ruizov udarac i nastavak.

„Puno smo pričali o tome i osećali smo da je naše vreme da to uradimo“, rekao je kapiten Engleske Tejlor Harvud-Belis za UEFA.com.

„Svi momci su se gurali kada nisu igrali. To je nešto na šta smo ponosni.“

Pomoćni trener Engleske Ešli Kol, koji nikada nije isključen u 107 nastupa za svoju reprezentaciju kao igrač, dobio je naredbe za pohod ubrzo nakon gola zbog uloge u svađi u kojoj su učestvovali igrači oba tima.

Ruiz je mislio da je izjednačio šest minuta nakon prekida udarcem glavom iz slobodnog udarca, ali je VAR presudio da je u ofsajdu.

Kako je sat otkucavao pri kraju, i Engleska i Španija su imale više prilika, ali nisu uspele da pronađu zadnji deo mreže u vlažnoj gruzijskoj noći u Batumi areni.

Traford je bio heroj Engleske jer im je došao u pomoć u zaustavnom vremenu.

„Rekao sam svima jutros da ću odbraniti penal i to se dogodilo. Mi smo dobar tim i verovali smo da niko neće postići gol protiv nas“, rekao je Traford za Channel 4.

Obe strane su tada smanjene na 10 ljudi u poslednjim sekundama, a Englez Morgan Gibs-Vajt i Španac Antonio Blanko dobili su drugi žuti karton zbog neslaganja.