Bajden će se sastati sa kraljem Čarlsom, premijerom Sunakom tokom kratke posete Velikoj Britaniji

Bajden će se sastati sa kraljem Čarlsom, premijerom Sunakom tokom kratke posete Velikoj Britaniji

Američki predsednik Džo Bajden doputovaće u nedelju u kratku posetu Britaniji tokom koje će se sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i razgovarati o pitanjima klimatskih promena sa kraljem Čarlsom uoči predstojećeg samita NATO-a.

Bela kuća je saopštila da je putovanje osmišljeno „da dodatno ojača bliske odnose između naših nacija“.

Predsednik će u ponedeljak otputovati u Dauning strit kako bi održao tihi sastanak sa Sunakom, njihov peti u isto toliko meseci i samo mesec dana nakon što su se njih dvojica u Vašingtonu dogovorili oko „Atlantske deklaracije“ i da zajedno rade na naprednim tehnologijama, čistim energije i kritičnih minerala.

Sunakov portparol rekao je da će njihovi razgovori verovatno uključivati predstojeći samit NATO-a i Ukrajinu.

„Dok se suočavamo sa novim izazovima bez presedana za našu fizičku i ekonomsku bezbednost, naši savezi su važniji nego ikad“, rekao je Sunak u saopštenju koje je u subotu objavila njegova kancelarija.

„Velika Britanija je vodeći evropski saveznik u NATO-u, mi smo najvažniji trgovinski, odbrambeni i diplomatski partner Sjedinjenih Država, i mi smo na čelu pružanja pomoći Ukrajini koja im je potrebna da uspe na bojnom polju“, rekao je Sunak, koji je studirao na kalifornijskom univerzitetu Stanford i poseduje penthaus stan u Santa Monici.

Sunak je otišao izvestan put u popravljanju veza sa Bajdenom nakon što su se odnosi ohladili pod njegovim prethodnicima Borisom Džonsonom i Liz Trus zbog njihovog oštrog stava oko sporazuma sa Evropskom unijom nakon Bregzita i bližih Džonsonovih veza sa Donaldom Trampom.

Za Bajdena, najugledniji deo putovanja biće njegov sastanak sa kraljem Čarlsom u zamku Vindzor, zapadno od Londona, gde je monarhova pokojna majka kraljica Elizabeta ugostila Baraka Obamu 2016. i Trampa 2018.

Predsednik i kralj treba da razgovaraju o klimatskim pitanjima, temi o kojoj je Čarls (74) vodio kampanju i govorio o njoj više od pet decenija.

Kada su se njih dvojica sastali na klimatskom samitu UN-a COP26 u Škotskoj pre dve godine, Bajden je pohvalio Čarlsovo vođstvo na tu temu, rekavši mu „Trebaš nam jako“.

„Veoma ste ljubazni što ste to rekli“, odgovorio je Čarls.

Nakon sastanka, Bajden i Sunak odlaze iz Britanije u Litvaniju gde će se okupiti lideri NATO-a na ključnom samitu. Očekuje se da će Bajden tada otputovati u Helsinki na sastanak sa nordijskim liderima.