Ukrajina kaže da neće koristiti kasetne bombe u Rusiji

Ukrajina kaže da neće koristiti kasetne bombe u Rusiji

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov pozdravio je odluku SAD da pošalju kasetne bombe u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinske teritorije, ali je obećao da se municija neće koristiti u Rusiji, piše Rojters.

SAD su u petak saopštile da će snabdevati Ukrajinu široko zabranjenom kasetnom municijom za njenu kontraofanzivu protiv okupacionih ruskih snaga.

Reznikov je rekao da će municija pomoći da se spasu životi ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njihovoj upotrebi i razmenjivati informacije sa svojim partnerima.

„Naš stav je jednostavan – treba da oslobodimo naše privremeno okupirane teritorije i spasimo živote naših ljudi“, napisao je Reznikov na Tviteru.

„Ukrajina će ovu municiju koristiti samo za deokupaciju naših međunarodno priznatih teritorija. Ova municija neće biti korišćena na zvanično priznatoj teritoriji Rusije.

Kasetnu municiju zabranjuje više od 100 zemalja. Obično ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu da ubiju neselektivno na širokom području. Oni koji ne eksplodiraju predstavljaju opasnost decenijama.

Moskva je u subotu ponovo kritikovala odluku SAD, opisujući je kao još jedan „neverovatan” primer „antiruskog” kursa Vašingtona.

„Još jedno „čudesno oružje“ na koje Vašington i Kijev računaju ne uzimajući u obzir njegove teške posledice, ni na koji način neće uticati na tok specijalne vojne operacije, čiji će ciljevi biti u potpunosti ostvareni“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. navodi se u saopštenju.

Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, pokušao je u petak da iznese argumente za obezbeđivanje oružja Ukrajini kako bi povratila teritoriju zauzetu od ruske invazije u februaru 2022.

„Shvatamo da kasetna municija stvara rizik od povrede civila od neeksplodiranih ubojnih sredstava“, rekao je Salivan novinarima. Ali postoji i ogroman rizik od povrede civila ako se ruske trupe i tenkovi prevrnu preko ukrajinskih položaja i zauzmu više ukrajinske teritorije i potčine još ukrajinskih civila jer Ukrajina nema dovoljno artiljerije“, rekao je on.

Reznikov je rekao da vojska neće koristiti kasetnu municiju u urbanim sredinama i da će je koristiti samo „da probije neprijateljske odbrambene linije“.

Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države nisu potpisale Konvenciju o kasetnoj municiji koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, upotrebu i prenos oružja.

Španija, potpisnica konvencije, rekla je da se protivi toj odluci.

„Španija, na osnovu čvrste obaveze koju ima sa Ukrajinom, takođe ima čvrstu obavezu da se određeno oružje i bombe ne mogu isporučiti ni pod kojim okolnostima“, rekla je španska ministarka odbrane Margarita Robles novinarima na mitingu u Madridu u subotu.

Britanija je takođe potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili upotrebu kasetne municije i obeshrabruje njihovu upotrebu, rekao je premijer Riši Sunak.

„Nastavićemo da činimo svoj deo da podržimo Ukrajinu protiv ilegalne i ničim izazvane invazije Rusije“, rekao je on novinarima u subotu.