Zelenski je posetio Zmijsko ostrvo da obeleži 500 dana rata u Ukrajini

Zelenski je posetio Zmijsko ostrvo da obeleži 500 dana rata u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Zmijsko ostrvo, stenovito izdanje na Crnom moru, kako bi obeležilo 500 dana od invazije Rusije, pokazao je video koji je u subotu objavio njegov kabinet.

Malo ostrvo postalo je simbol ukrajinskog prkosa prvog dana rata nakon što su ukrajinski stražari slavno odbili da se predaju ruskim snagama.

Zelenski je, obučen u crnu duksericu i kamuflažni pancir, položio cveće u čast onima koji su branili ostrvo i zahvalio se svim vojnicima koji su se borili za Ukrajinu u mesecima od ruske invazije 24. februara 2022. godine.

„Želim da se zahvalim – upravo odavde, sa ovog mesta pobede – svakom našem vojniku za ovih 500 dana“, rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

„I neka sloboda koju su svi naši heroji različitih vremena želeli za Ukrajinu, a koju sada moramo da osvojimo, bude počast svima onima koji su dali svoje živote za Ukrajinu.

Strateško ostrvo gleda na morske puteve do Odese, glavne ukrajinske crnomorske luke.

U prvim satima invazije, ruski oficiri na glavnom brodu Crnomorske flote Moskva javili su ukrajinskim stražarima na neplodnom izbočini, naređujući im da se predaju ili umru.

Jedan od njih je radio uzvratio „Ruski ratni brod, idi jebi se“.

Fraza je postala nacionalni slogan, prikazana na ukrajinskim bilbordima, majicama, a na kraju i poštanskoj marki.

Dva ukrajinska projektila su 14. aprila 2022. pogodila Moskvu, najveći ratni brod potopljen u borbama u poslednjih 40 godina. Rusija kaže da je jedan mornar poginuo u nesreći. Zapadni stručnjaci kažu da veruju da je oko polovine posade od oko 450 poginulo na moru.

Rusija je 30. juna napustila Zmijsko ostrvo nakon što je pretrpela velike gubitke pokušavajući da ga odbrani. Svoje povlačenje je nazvao još jednim „gestom dobre volje“

„Iako je reč o malom komadu zemlje usred našeg Crnog mora, to je veliki dokaz da će Ukrajina povratiti svaki deo svoje teritorije“, rekao je Zelenski.

Rusija i dalje drži delove teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, ali je Zelenski u ponedeljak rekao da su njegove trupe napredovale u kontraofanzivi posle „teške nedelje“.