EK: Sankcije da bi vremenom još jače pogodile Rusiju

EK: Sankcije da bi vremenom još jače pogodile Rusiju

Sankcije EU protiv Rusije će se vremenom povećavati i dugoročno će uticati na njenu ekonomiju, preneo je Blumberg pozivajući se na relevantni izveštaj Evropske komisije (EK).

U izveštaju se navodi da su sankcije značajno pogoršale industrijski i tehnološki potencijal Rusije.

Ovi efekti će se vremenom dodatno pojačati, pošto mere imaju strukturisan i dugoročan uticaj na ruski budžet, finansijska tržišta, strane investicije i njenu industrijsku i tehnološku bazu, navodi se u izveštaju.

Dokument opisuje efekte sankcija EU protiv Moskve. Oni su smanjili cca. 91 milijardu evra uvoza iz Rusije i pokrilo 48 milijardi evra izvoza alijanse.

EK procenjuje da će 2023. godine skoro trećina ruskog federalnog budžeta biti potrošena na odbranu i unutrašnju bezbednost.

U međuvremenu, izvoz iz EU i uvoz iz Rusije pali su za preko 50% u odnosu na 2021. Ovo je izazvalo posebno brzu kontrakciju proizvodnih industrija zavisnih od tehnologije.

Izvoz robe dvostruke namene i naprednih tehnologija bio je veoma brz (za 78% u 2022. u poređenju sa 2019-2021).

Zahvaljujući merama koje su imale za cilj da minimiziraju uticaj na države članice, uticaj na EU je bio ograničen, ali se osetio u nekim oblastima, uglavnom zbog ruskih kontramera i rata, koji je izazvao rast cena.

Istovremeno, Rusija je bila u mogućnosti da nabavi neku sankcionisanu robu i druge zamjenske tehnologije iz trećih zemalja, uključujući Kinu, Kazahstan, Tursku i UAE, navodi se u izvještaju.

Kako je Ukrinform ranije preneo, ruski prihodi od nafte i gasa padaju uprkos zaobilaženju sankcija.