Španska krajnje desničarska partija Voks bi ukinula zakon koji dozvoljava abortus

Španska krajnje desničarska partija Voks bi ukinula zakon koji dozvoljava abortus

Španska krajnje desničarska stranka Voks predložila je ukidanje sadašnjih zakona koji dozvoljavaju abortus i eutanaziju, navodi se u njenom izbornom manifestu objavljenom u petak, piše Rojters.

„Mi branimo pravo na život od začeća do prirodne smrti“, navodi se u dokumentu od 169 stranica, koji je pokrenut kada je počela kampanja za vanredne izbore u Španiji 23. jula.

U decembru je španski parlament usvojio zakon o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koji dozvoljava devojčicama od 16 i 17 godina da se podvrgavaju abortusu bez pristanka roditelja.

Voks je rekao da će ukinuti takozvani Trans zakon, koji je usvojila španska levičarska koaliciona vlada u decembru, koji omogućava transrodnim osobama starijim od 14 godina da promene svoj zakonski pol bez potrebe za psihološkom ili drugom medicinskom procenom.

Zakon takođe kaže da će tinejdžerima od 14 do 16 godina i dalje biti potrebno odobrenje roditelja ili staratelja.

Voks je takođe rekao da bi povećao roditeljsku kontrolu nad bilo kakvim seksualnim obrazovanjem u školama kako bi im dao moć da stave veto na ono što uče njihova deca ako ne misle da je to neprikladno.

Porez na dohodak bi bio pojednostavljen kada bi Voks došao na vlast, sa nižom stopom od 15% za one koji zarađuju 70.000 evra (76.769,00 dolara) godišnje i 25% za one koji zarađuju više.

Stranka ekstremne desnice obećala je pomorsku blokadu kako bi sprečila ilegalne migrante da pređu more iz Afrike u čamcima i pristanu na španske obale.

Voks, koja je treća po veličini stranka u španskom parlamentu sa 52 poslanika, mogući je koalicioni saveznik konzervativne Narodne partije (PP), koja je do sada vodila ankete ispred vladajuće Socijalističke partije.