Kanadski premijer i premijer Alberte traže dogovor o klimatskim politikama

Kanadski premijer i premijer Alberte traže dogovor o klimatskim politikama

Kanadski premijer Džastin Trudo i premijer Alberte Danijela Smit izjavili su u petak da se nadaju da će postići sporazum o klimatskim i energetskim politikama koje su bile bolna tačka između savezne vlade i najveće provincije koja proizvodi naftu, piše Rojters.

Trudeau je bio u poseti kanadskoj prestonici nafte Kalgari na početku gradske godišnje manifestacije Stampede, desetodnevne proslave rodea i kulture zapadnjačkih kauboja.

Liberalni premijer i lider Ujedinjene konzervativne partije Smit sukobili su se oko savezne klimatske politike, uključujući predloženo ograničenje emisija nafte i gasa i propise o čistoj električnoj energiji.

„Želeli bismo da naš plan smanjenja emisija i razvoja energije sa ciljem neutralnosti ugljenika do 2050. uskladimo sa nekim od ciljeva savezne vlade“, rekla je Smit, govoreći zajedno sa Trudoom uoči njihovog bilateralnog sastanka.

Ona je rekla da će razgovarati o osnivanju radne grupe za postizanje nulte mreže električne energije, što Otava želi da postigne do 2035. godine, datum za koji Alberta kaže da je nerealan.

Sastanak bi takođe obuhvatio ograničenje emisije nafte i gasa i član 6 Pariskog klimatskog sporazuma, koji bi kanadskim provincijama omogućio da dobiju kredite za smanjenje emisija u inostranstvu zamenjujući ugalj izvozom tečnog prirodnog gasa, rekla je Smit.

Trudoova vlada se obavezala da će smanjiti emisije u Kanadi za 40-45% ispod 2005. godine do 2030. godine, ali će se boriti da to učini bez značajne dekarbonizacije u Alberti, domu naftnog peska i najvećeg dela kanadske industrije fosilnih goriva, i provinciji sa najvećim emisijama.

„Postoji mnogo stvari koje treba raditi. Ali mogu reći da je postojao zaista pozitivan i konstruktivan radni odnos između naših ministara i naših ljudi od samog početka“, rekao je Trudeau.