Otkriće 103 nove masne kiseline otvara nove istraživačke puteve

Otkriće 103 nove masne kiseline otvara nove istraživačke puteve

Masne kiseline su molekularni gradivni blokovi koji formiraju lipide neophodne za život. Dok neki lipidi formiraju ćelijske membrane, drugi su prirodno prisutni kao trigliceridi u telesnoj masti i vosku na našoj kosi i koži.

Istraživači KUT-a su otkrili 103 nove nezasićene masne kiseline u uzorcima dobijenim od ljudi. Ovi nalazi su udvostručili broj ovih osnovnih građevnih blokova života koji su ranije prijavljeni u ljudskoj krvnoj plazmi.

U svom članku objavljenom u Nature Communications, istraživači KUT-a i njihove kolege u Adelaidi i Pragu opisali su svoja otkrića i novu analitičku tehniku koja je omogućila otkrića.

Profesor Stiven Blanksbi iz KUT Centra za nauku o materijalima rekao je da ljudsko telo stvara sopstvene masne kiseline, ali i preuzima masne kiseline iz hrane koje su zatim modifikovane da bi bile pogodne za namenu.

„Lipidi igraju mnoge uloge u telu – neki formiraju ćelijske membrane, drugi su prekursori za signalne molekule koji regulišu način na koji se telo nosi sa upalom i rešavanje upale“, rekao je profesor Blanksbi.

„To znači da promene u masnim kiselinama i drugim lipidima (kompleksne masti napravljene od masnih kiselina) u telu mogu pružiti kritične tragove za zdravlje i bolest.

„Znamo da testovi krvi izveštavaju o lipidima kao što su holesterol i trigliceridi koji su povezani sa našim zdravstvenim statusom i, uz dalje istraživanje, ovi novi molekuli bi mogli da pruže kritične informacije o odgovorima našeg tela na ishranu ili bolest.

Profesor Blanksbi je rekao da su istraživači KUT-a razvili naprednu analitičku tehnologiju da ispitaju ljudski lipidom (svi lipidi u ćeliji) dublje nego što je to ranije bilo moguće.

„Otkriće novih lipida i novog metabolizma lipida korišćenjem ovog pristupa otvara put za osetljivije i selektivnije dijagnostičke testove“, rekao je on.

Dr Jan Philipp Menzel, postdoktorski saradnik na KUT školi za hemiju i fiziku, rekao je da su otkrića omogućena kombinacijom tečne hromatografije sa masenim spektrometrom modifikovanim da omogući reakciju u gasnoj fazi sa ozonom koji razlaže ugljenik-ugljenik dvostruke veze u nezasićenim masnim kiselinama.

Dr Menzel je razvio prilagođeni softver za praćenje složenih skupova podataka koje je tim dobio da identifikuje nove lipide.

„To je bio inovativan pristup koji nam je omogućio da okarakterišemo strukturu nezasićenih masnih kiselina“, rekao je dr Menzel. „Koristeći ovaj proces proučavali smo ljudsku krvnu plazmu, ćelije raka i vernik caseosa, beli sloj koji pokriva novorođenčad, i pronašli nove i različite masne kiseline u svakom.

„Neke od novopronađenih masnih kiselina možda ne potiču iz ljudskog metabolizma, ali su verovatno prisutne u krvnoj plazmi, na primer, nakon što se konzumiraju hranom, dok je većina masnih kiselina koja se nalazi u vernik caseosa verovatno proizvod ljudskog metabolizma.

„Naše istraživanje ćelijskih linija raka uključivalo je dodavanje inhibitora enzima jednoj ćelijskoj liniji što je pomoglo da se odredi koje su masne kiseline formirane u povećanim količinama u laboratorijskim uslovima. Neki od naših rezultata pokazuju iste trendove ustanovljene u nekoliko nedavnih publikacija i dodaju na skup dokaza da je metabolizam masnih kiselina važan aspekt metabolizma ćelija raka.

„Biće potrebni zajednički napori mnogih naučnika širom sveta da se otkrije pun biološki značaj svih masnih kiselina koje su identifikovane u ovoj studiji. Na primer, neke nove omega-3 masne kiseline pronađene u vernik caseosa imaju neobične obrasce dvostrukog obveznice.

„Riba i plodovi mora, orasi i laneno seme su dobro poznati po esencijalnim masnim kiselinama (omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama) i njihovim zdravstvenim prednostima. Međutim, trenutno znamo vrlo malo o novim omega-3 masnim kiselinama koje smo otkrili na koži novorođenčadi.

„Tačna struktura biomolekula određuje njegovu biološku funkciju, princip koji se široko koristi u biohemiji i biomedicinskim istraživanjima. Pronalaženje biomolekula sa novim strukturama (ovde, razlike u položaju dvostrukih veza duž lanca masnih kiselina) može biti prvi korak ka proučavanju nove metaboličke puteve ili čak razviti dijagnostičke metode ili tretmane“, rekao je Menzel.