Ukrajina i Švedska su na vrhu Bajdenovog dnevnog reda na samitu NATO-a

Ukrajina i Švedska su na vrhu Bajdenovog dnevnog reda na samitu NATO-a

Bela kuća je u petak saopštila da će predsednik Džo Bajden i kolege NATO lideri na samitu sledeće nedelje razgovarati o tome koje korake Ukrajina mora da preduzme da bi se pridružila NATO-u i da Kijev ima dodatne reforme koje treba da sprovede u borbi protiv ruskih vojnika, piše Rojters.

Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je da Ukrajina neće biti glasana za članstvo u NATO-u na samitu u Viljnusu u Litvaniji, ali je ohrabrio ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog da prisustvuje i razgovara o tome.

„Samit NATO-a će se baviti pitanjem odnosa NATO-a sa Ukrajinom i pitanjem njenog puta ka budućem članstvu i pitanjem tekućeg partnerstva koje postoji već nekoliko godina“, rekao je on.

On je rekao da saveznici u NATO-u razgovaraju o tome da li je Ukrajina prevazišla potrebu za Akcionim planom za članstvo. U okviru procesa MAP-a koji prate druge bivše komunističke zemlje u istočnoj Evropi, kandidati moraju dokazati da ispunjavaju političke, ekonomske i vojne kriterijume i da su sposobni da vojno doprinesu operacijama NATO-a.

Bajden je više puta rekao da „postoje otvorena vrata, da postoji put za Ukrajinu i da Ukrajina treba da preduzme dodatne reforme“ da bi prešla na članstvo u NATO, rekao je Saliven. „To ostaje istina i danas“, rekao je on.

Ukrajina se nada da će u Viljnusu dobiti jasan signal o izgledima za članstvo. Sjedinjene Države su u petak saopštile da će obezbediti kasetnu municiju za upotrebu u svojoj protivofanzivi protiv Rusije.

Ukrajina planira da odustane od regrutacije i pređe u profesionalnu vojsku nakon rata sa Rusijom kako bi Kijev približila standardima NATO-a, izjavio je u četvrtak premijer Denis Šmihal.

Takođe na vrhu Bajdenove agende u Viljnusu biće Švedska, čije je pristupanje NATO-u blokirala Turska. Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Stokholm ima utočište pripadnika militantnih grupa, odnosno pristalica Radničke partije Kurdistana u Švedskoj koje optužuje za organizovanje demonstracija i finansiranje terorističkih grupa.

Salivan je rekao da će Švedska na kraju dobiti članstvo u NATO uprkos protivljenju Turske. To bi moglo da se dogodi na samitu sledeće nedelje, ali verovatno tek kasnije, rekao je on.

On je rekao da će Bajden razgovarati o Švedskoj sa Erdoganom u nekom trenutku tokom samita, ali nije znao format razgovora.

Bajden u nedelju kreće za London, prvu stanicu na putovanju tri zemlje koje je usredsređeno na samit NATO-a u glavnom gradu Litvanije. Putovanje se završava posetom Helsinkiju kako bi pozdravio prijem Finske u NATO.

Dok je u ponedeljak u Londonu, Bajden će se sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i razgovarati o klimatskim inicijativama sa kraljem Čarlsom u zamku Vindzor nakon što je preskočio kraljevo krunisanje u maju.