Donji dom Brazila odobrio „istorijski“ zakon o poreskoj reformi

Donji dom Brazila odobrio „istorijski“ zakon o poreskoj reformi

Donji dom Kongresa Brazila odobrio je u petak glavni tekst poreske reforme koja će restrukturirati složene poreze na potrošnju u zemlji, potez koji je predsednik Luiz Inasio Lula da Silva okarakterisao kao „veliku pobedu”, prenosi Rojters.

Takva reforma – koju su različite administracije ranije pokušavale bezuspešno – ključni je korak u Lulinom planu za podsticanje rasta.

Poslanici u Domu glasali su u dva kruga za odobravanje reforme i zaključili je kasnije tokom dana. Predlog zakona će sada biti upućen Senatu, gde će se o njemu takođe glasati u dva kruga.

„To je istorijski trenutak i velika pobeda“, napisao je Lula na Tviteru posle glasanja. „Brazil će imati prvu poresku reformu u demokratskom periodu… Radimo na boljoj budućnosti za sve.

Počevši od 2026. godine, reforma planira da tokom osam godina spoji pet nameta koji su trenutno na snazi u porez na dodatu vrednost (PDV) sa odvojenim federalnim i regionalnim stopama, koji će kasnije biti definisani komplementarnim zakonom.

Odobreni predlog takođe pomera poresku osnovicu sa mesta gde se roba proizvodi na mesto gde se konzumira tokom 50-godišnjeg prelaznog perioda, počev od 2029.

Ova promena, za koju se očekuje da će koristiti bogatijim i naseljenijim državama Brazila, verovatno će naići na jače protivljenje i zahtevati šire mere kompenzacije u Senatu, gde guverneri država imaju veći uticaj.

Tržišta su pozitivno reagovala na odobravanje donjeg doma, sa realnim jačanjem Brazila za više od 1% u odnosu na dolar, dok je referentni berzanski indeks Bovespa (.BVSP) skočio 1,65%.

„Neko vreme su mnogi sumnjali da će reforma biti odobrena“, kažu ekonomisti JPMorgan-a. „Dugoročna tranzicija znači da će složenost ostati visoka neko vreme, ali mi tražimo povećanu produktivnost i veći rast u nastavku.“

Donji dom je odobrio reformu sa 382 prema 118 u prvom krugu glasanja održanom kasno u četvrtak. Poslanici su ga zatim usvojili u drugom krugu preko noći sa 375 prema 113, što je velika razlika jer je bilo potrebno 308 glasova da bi predlog bio odobren.

„To je neophodno za našu ekonomiju kako bi naša produktivnost mogla da napreduje“, rekao je ministar finansija Fernando Hadad. „Zastareli način na koji su porezi trenutno organizovani u velikoj meri ometa industriju, trgovinu i usluge.

Hadad je rekao novinarima u petak da ne očekuje da će se reforma suočiti sa velikim protivljenjem u Senatu u drugoj polovini godine, napominjući da je već dobio pozive od senatora koji hvale usvojeni tekst.

Šef Senata Rodrigo Pačeko kasnije je čestitao donjem domu na odluci i rekao da je sada „na Senatu da ispuni svoju ulogu u sprovođenju ove važne reforme“, pojačavajući svoju podršku tom zakonu.

Odobrenje je bilo velika pobeda za predsednika donjeg doma Artura Lira, koji je snažno podržao projekat, pri čemu su poslanici iz velikog šatorskog bloka „Centrao“ koji vodi velikom većinom glasali za njegovo usvajanje.

Međutim, to je predstavljalo ogroman poraz za bivšeg predsednika Jaira Bolsonara dok pokušava da predvodi opoziciju u Lulinu administraciju uprkos tome što mu je zabranjeno da se kandiduje za funkciju do 2030. godine.

Bivši lider krajnje desnice vodio je kampanju protiv reforme i pozvao poslanike da glasaju protiv nje, rekavši da nikada ne može podržati nešto što dolazi iz Luline levičarske Radničke partije. Bolsonarovi napori bili su uzaludni, a čak su i neki članovi njegove stranke glasali za usvajanje zakona.