NATO saveznici pristaju da troše ‘najmanje 2%’ svog BDP-a na odbranu

NATO saveznici pristaju da troše ‘najmanje 2%’ svog BDP-a na odbranu

Saveznici u NATO-u postigli su dogovor o povećanju cilja alijanse za vojnu potrošnju na najmanje 2% nacionalnog BDP-a, izjavila su dvojica diplomata Rojtersu kasno u petak.

31 saveznik složio se o „trajnoj posvećenosti da u budućnosti ulože najmanje 2%“ svog BDP-a u svoju vojsku, rekla su dvojica diplomata, govoreći pod uslovom anonimnosti i potvrđujući raniji izvještaj njemačke novinske agencije DPA.

Dogovor o novom cilju potrošnje bio je jedno od otvorenih pitanja uoči dvodnevnog samita NATO-a u utorak i sredu sledeće nedelje u Vilnjusu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nameravao je da trenutnu vojnu potrošnju NATO-a od 2% nacionalnog BDP-a učini minimalnim zahtevom, a ne ciljem kome treba težiti.

U 2023. godini čak i stari cilj ispuniće samo 11 od 31 članice alijanse, prema procenama NATO-a. Cilj je postavljen 2014. godine, kada su se lideri NATO-a dogovorili da u roku od jedne decenije povećaju potrošnju do 2% svog BDP-a za odbranu.

U pitanju su 11 saveznika SAD, Britanija, Poljska, Grčka, Estonija, Litvanija, Finska, Rumunija, Mađarska, Letonija i Slovačka.

Na začelju su Kanada, Slovenija, Turska, Španija, Belgija i Luksemburg, čiji su izdaci za odbranu bili ispod 1,4% BDP-a.