Bela kuća: Bezbednosne garancije za Ukrajinu još uvek nisu dogovorene

Bela kuća: Bezbednosne garancije za Ukrajinu još uvek nisu dogovorene

Sjedinjene Države, zajedno sa drugim saveznicima i partnerima, nastavljaju da vode razgovore o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu pre njenog ulaska u NATO, ali sadržaj tih razgovora neće biti otkriven.

Ovo je rekla na brifingu za novinare u petak Amanda Slot, viši direktor za Evropu Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, prenosi dopisnik „Evropske istine“.

Portparolka Bele kuće potvrdila je da SAD „nastavljaju da pregovaraju sa Ukrajinom, zajedno sa drugim saveznicima i partnerima, o tome kako možemo najbolje da uverimo Ukrajinu u njihovu dugoročnu bezbednost kako bi sprečili bilo kakvu buduću agresiju nakon završetka ovog rata“.

„Ali za sada su ti razgovori u toku. U ovoj fazi ne mogu da ulazim u detalje o čemu razgovaramo“, naglasio je Slot.

Zvaničnik je samo rekao da će na samitu NATO-a — gde se očekuje da takve bezbednosne garancije budu objavljene — Sjedinjene Države ponovo potvrditi svoju nepokolebljivu posvećenost obezbeđivanju da „Ukrajina ostane demokratska, nezavisna, suverena i prosperitetna“.

„U ovom trenutku ne mogu ništa da kažem unapred, osim da ostajemo izuzetno posvećeni da nastavimo da pružamo podršku koja je potrebna Ukrajini. Stoga sa njima razgovaramo o strukturama i formatima koji će nam omogućiti da to efikasno uradimo“, objasnio je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.

Podsetimo, prema nemačkom izdanju FAZ, sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu može biti potpisan pre samita NATO-a, koji će biti održan 11-12. jula u Viljnusu.

Prethodno je predsednik Volodimir Zelenski istakao da su Ukrajini zaista potrebne bezbednosne garancije, ali ne kao alternativa članstvu, već za vreme dok Ukrajina ne postane članica NATO.