Čaputova: Članice NATO-a da daju jasniju sliku članstva Kijeva u Alijansi

Čaputova: Članice NATO-a da daju jasniju sliku članstva Kijeva u Alijansi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Bratislavi se sastao se sa slovačkom koleginicom Zuzanom Čaputovom, koja je pozvala saveznike u NATO-u da Ukrajini daju jasniju sliku u vezi sa kandidaturom Kijeva za članstvo u tom vojnom savezu.

Zelenski je bio na trećoj stanici obilaska nekoliko država NATO-a kako bi prikupio podršku nastojanjima Kijeva da se pridruži vojnom savezu uoči samita 11. i 12. jula.

„Ono čemu se nadam i verujem da ćemo dati Ukrajini (na samitu NATO) je vizija budućeg članstva, naravno ako se ispune uslovi, uključujući i onaj najvažniji, a to je prekid rata, vojne agresije u Ukrajina“, rekla je Čaputova na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Čaputova je rekla da je ulazak Ukrajine u Alijansu pitanje „kada“, a ne da li, i da je Ukrajina takođe potencijalni član Evropske unije.

Zelenski je svestan da je malo verovatno da će Kijev moći da se pridruži NATO-u dok je u ratu sa Rusijom, ali se zalagao za jasniji plan igre u vezi sa članstvom u tom vojnom savezu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da će lideri alijanse ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica i ujediniti se oko toga kako da Kijev približi ovom cilju kada se sastanu u Vilnjusu u utorak i sredu.