Premijer Španije želi da omogući stanovnicima da biraju lokaciju za solarne i vetroelektrane

Premijer Španije želi da omogući stanovnicima da biraju lokaciju za solarne i vetroelektrane

Španski premijer Pedro Sančez obećao je zakon koji će omogućiti stanovnicima zemlje da biraju lokaciju solarnih i vetroelektrana.

Prema njegovom obećanju, stanovnici će moći da odlučuju o lokaciji solarnih parkova i vetroparkova u svom kraju i dobiju deo profita ukoliko njegova Socijalistička partija (PSO) pobedi na parlamentarnim izborima 23. jula.

Rečeno je da je izgradnja mnogih planiranih solarnih i vetroelektrana u zemlji odložena zbog protesta ljudi koji žive u njihovoj blizini, što ovo pitanje čini jednim od najhitnijih pitanja na izborima.

„Donećemo zakon koji će uključiti lokalne stanovnike u izbor lokacije za solarne i vetroelektrane, omogućavajući im da direktno učestvuju u primanju do 10 odsto profita koji ostvare“, rekao je Sančez.

U međuvremenu, opoziciona Narodna partija (PP), koja vodi u istraživanjima javnog mnjenja, saopštila je da će uvesti nametu na projekte obnovljive energije kako bi pokrila povezane administrativne troškove.

Ranije su gradonačelnici 70 gradova u regionu Andaluzije potpisali pismo pozivajući lokalne vlasti da povećaju transparentnost i poboljšaju planiranje projekata obnovljivih izvora energije, navodeći da širenje solarnih panela i vetroturbina menja ruralni pejzaž.

U međuvremenu, u drugom regionu Španije, u severozapadnoj Galiciji, održani su protesti protiv velikih vetroelektrana na kopnu i na moru, a ekološke grupe su sudskim putem osporile projekte obnovljive energije širom Španije, tvrdeći da ugrožavaju divlje životinje.

Španska narodna partija (PP), koja vodi ankete uoči nacionalnih izbora ovog meseca, ranije je obećala da će reformisati poreski sistem i smanjiti poreze za siromašne ako dođe na vlast.

Narodna partija je dosledno vodila u anketama uoči vanrednih izbora 23. jula koje je premijer Pedro Sančez raspisao za 29. maj nakon što su njegova stranka i njen levičarski mlađi koalicioni partner Podemos pokazali loše rezultate na regionalnim i opštinskim izborima.