Plan puštanja vode iz Fukušime uklanja poslednju regulatornu prepreku u Japanu

Plan puštanja vode iz Fukušime uklanja poslednju regulatornu prepreku u Japanu

Planovi za ispuštanje prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukušima otklonili su u petak njihovu poslednju regulatornu prepreku u Japanu, pošto je Kina rekla da će zbog tog poteza zabraniti uvoz neke hrane.

Južna Koreja je u međuvremenu saopštila da je plan Tokija da razblaži prečišćenu vodu i pusti je u more tokom nekoliko decenija ispunio ili premašio međunarodne standarde.

Oko 1,33 miliona kubnih metara podzemne vode, kišnice i vode koja se koristi za hlađenje nakupilo se u nuklearnoj elektrani Fukušima, gde se nekoliko reaktora rastopilo nakon što je cunami 2011. preplavio sisteme za hlađenje.

Prostor za skladištenje je na izmaku, ali planovi Japana i operatera postrojenja TEPCO da ispuste vodu u more naišli su na lokalno i regionalno protivljenje.

Organizacija UN za nuklearni nadzor ove nedelje je saopštila da će ispuštanje imati „zanemarljive“ posledice po životnu sredinu i da je u skladu sa ispuštanjem vode iz nuklearnih elektrana na drugim mestima.

Japanska vlada je saopštila da će ispuštanje vode početi do kraja leta, a u petak je Državna uprava za nuklearnu regulaciju saopštila da su oprema i postrojenja za ispuštanje vode prošli njihovu proveru.

Japanska vlada provela je mesece pokušavajući da pridobije javno mnjenje u zemlji i inostranstvu, sa svime, od studijskih obilazaka fabrike do eksperimenata uživo koji su držali morski život u tretiranoj vodi.

Ali ni ti napori, ni podrška Međunarodne agencije za atomsku energiju, nisu pobedili Peking, koji je optužio Japan da tretira Pacifik kao „kanalizaciju“.

Kineska carinska uprava je u petak saopštila da će zabraniti uvoz hrane iz 10 japanskih prefektura nakon puštanja u promet i zahtevati stroge testove radijacije hrane iz ostatka zemlje.

„Kineska carina će održavati visok nivo budnosti“, navela je vlast u saopštenju VeChat-a, ne precizirajući spisak japanskih prefektura na koje zabrana utiče.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova reklo je AFP-u da „proučava“ moguće mere kao odgovor.

„Nastavićemo da pozivamo kinesku stranu da razgovara (o tom pitanju) na osnovu naučnih gledišta“, rekao je zvaničnik ministarstva, odbijajući da bude identifikovan.

Južna Koreja je, međutim, u petak rekla da je njenom revizijom plana utvrđeno da je u skladu sa međunarodnim standardima.

Studija, koja se fokusirala na to da li će ispuštanje uticati na vode Južne Koreje, pokazala je da će imati „zanemarljive posledice“, rekao je ministar za koordinaciju politike Bang Mun-kju.

Bilo bi potrebno do 10 godina da se tretirana voda vrati u mora oko Korejskog poluostrva, rekao je Bang.

Do tada se predviđa da će nivo radijacije biti naučno irelevantan, dodao je on.

Ispuštena voda se tretira kako bi se uklonili skoro svi radioaktivni elementi osim tricijuma, koji se obično nalazi u otpadnoj vodi nuklearnih postrojenja koja se pumpa u more.

Voda će se razblažiti morskom vodom pre puštanja, a zatim dalje razblažiti dok cirkuliše u okeanu.

Ipak, zabrinutost javnosti oko plana u Južnoj Koreji i dalje je velika.

Bilo je protesta, pa čak i panične kupovine soli zbog straha da će voda Fukušime zagaditi okean i njegovu so.

Neki opozicioni poslanici su čak štrajkovali glađu u znak protesta.

„Japan želi da ispusti otpadne vode u more jer je to najlakši i najjeftiniji način za to“, rekao je za AFP Vu Von Šik, poslanik koji štrajkuje glađu od 26. juna.

Ali na velikoj ribljoj pijaci Norjangđin u Seulu, mnogi prodavci su rekli da je opozicija loša za poslovanje.

Izveštavanje u medijima „uopšte nam ne pomaže jer sprečava ljude da dođu“, rekla je za AFP jedna 80-godišnja prodavačica, koja je samo želela da bude identifikovana po prezimenu Mun.

Šef IAEA Rafael Grosi, koji je ove nedelje boravio u Tokiju i Fukušimi, putuje u Seul kasnije u petak.

„Moja odgovornost kao šefa IAEA je da se pojavim, da vodim direktan razgovor sa svima koji su uključeni i da pokušam da odgovorim na najbolji, najiskreniji mogući način na pitanja koja se mogu pojaviti“, rekao je on.