Nova velika nada Nemačke protiv zagrevanja: Toplotne pumpe

Nova velika nada Nemačke protiv zagrevanja: Toplotne pumpe

Dok Nemačka gleda u budućnost bez fosilnih goriva, veliki beli uređaj u obliku kutije izaziva živu debatu — i često žestoku — o svom potencijalu da zameni kotlove na naftu i gas sa teškim emisijama.

Toplotne pumpe podstiču ogromna ulaganja velikih kompanija u vrhunskoj evropskoj ekonomiji, jer se gomilaju zaostale narudžbine za uređaje.

Iako gas ostaje najčešći način zagrevanja nemačkih domova, toplotne pumpe su postajale sve popularnije kao deo prelaska na zeleniju upotrebu energije i nakon skoka cena gasa nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Novi zakon koji prolazi kroz parlament i zahteva da grejanje u domovima bude napajano najmanje 65 odsto obnovljive energije, što je deo težnje Nemačke da postane neutralna emisija ugljenika do 2045. godine, mogao bi da podstakne prodaju proizvoda u narednim godinama.

Kako vlasnici kuća žele da smanje emisiju ugljen-dioksida, tržište uređaja poslednjih godina već „značajno raste, kao nikada ranije“, rekao je za AFP Jan Brokman, izvršni direktor Bosch Home Comfort Group.

„Dugoročno, verujemo da bi Nemačka mogla da bude najveće tržište toplotnih pumpi u Evropi.

Na užurbanoj proizvodnoj liniji u fabrici Bosch Home Comfort Group u Ajbelshauzenu, koja svoju istoriju kao industrijsko postrojenje prati više od četiri veka, unutrašnje jedinice toplotne pumpe su pažljivo sastavljene kao slagalice visoke tehnologije.

Cevovodi se postavljaju u creva sistema, dodaje se elektronika, oprema se testira pre nego što se stavi u visoko kućište.

U malom naselju smeštenom među šumovitim brdima u zapadnoj državi Hesen, fabrika je počela da proizvodi opremu ranije ove godine, deo pogona za proširenje toplotne pumpe podružnice Bosch.

Toplotne pumpe rade koristeći sličnu tehnologiju onoj koja se nalazi u klima uređajima i frižiderima, izvlačeći toplotu iz zemlje, spoljašnjeg vazduha ili izvora vode za stvaranje toplote.

Ali kritičari kažu da su za većinu preskupi i tvrde da nova energetska reforma gura ljude da ih kupuju, jer efektivno zabranjuju tradicionalne kotlove na naftu i gas.

Takve tvrdnje izazvale su reakciju na insistiranje Zelene stranke za nove zakone poslednjih nedelja.

Pristalice ukazuju na velike vladine subvencije za uređaje i kažu da prave opcije dostupne vlasnicima kuća – uključujući ne samo toplotne pumpe, već i jeftinije hibridne sisteme – nisu pravilno saopštene.

I veruju da su među retkim realnim opcijama za smanjenje emisija iz građevinskog sektora — koji je činio oko 15 odsto nemačke emisije ugljen-dioksida prošle godine.

Konačno je postignut kompromis između Zelenih, koji su se zalagali da pravila počnu sledeće godine, i koalicionih partnera slobodnih demokrata koji su povoljni za poslovanje, što odlaže početak većine do 2028.

Ali u daljem preokretu, koalicija je bila primorana da odloži glasanje o zakonu zakazano za petak do septembra, nakon što je najviši sud u zemlji presudio da nisu dali zakonodavcima dovoljno vremena da ga razmotre.

Spor je u kratkom roku umanjio apetit potrošača za toplotnim pumpama, a potražnja je opala poslednjih meseci usled neizvesnosti.

Brokman je dugotrajnu svađu opisao kao „veoma nesrećnu“.

Zbog prvobitno predviđenog „kratkog prelaznog roka“, nije ni čudo što je vođena „intenzivna politička i javna rasprava“, rekao je on.

On je rekao da je nacrt zakona koji se na kraju pojavio „otvoren za tehnologiju (i) da ima duži prelazni period i razumljiv pristup“.

Ali je dodao: „Nadamo se da će postojeće neizvesnosti u vezi sa (zakonom) i budućim finansiranjem klimatski neutralnih tehnologija grejanja uskoro biti razjašnjene.

Uprkos previranjima, Bosch Home Comfort ostaje optimističan, planirajući da do kraja decenije uloži milijardu evra (1,1 milijardu dolara) u svoju evropsku razvojnu i proizvodnu mrežu toplotnih pumpi.

Pored Nemačke, ima i fabrike toplotnih pumpi u Švedskoj i Portugalu, a otvara i u Poljskoj.

Tržište je prepuno, međutim, sa konkurencijom drugih proizvođača kao što su Vaillant i Viessman – čije je osnovno poslovanje u oblasti klimatskih promena ranije ove godine preuzela američka firma.

Dok se oko ovih uređaja vode kontroverze, neki su i dalje ubeđeni da su od vitalnog značaja za borbu Nemačke protiv klimatskih promena.

Peter Klafka, energetski stručnjak čija kompanija Klafka & Hinz proizvodi IT sisteme koji se koriste u energetskom sektoru, rekao je da su tvrdnje o troškovima i naporima potrebnim za ugradnju toplotnih pumpi „preuveličane“.

Neki tvrde da morate potpuno renovirati svoju kuću, ali to je pogrešno“, rekao je on za AFP. „Toplotne pumpe su od suštinskog značaja za tranziciju energije.“