Američki bezbednosni regulatori zahtevaju više podataka o Tesla autopilotu

Američki bezbednosni regulatori zahtevaju više podataka o Tesla autopilotu

Američki regulatori za bezbednost automobila zatražili su dodatne informacije o Teslinom autopilotu, preteći građanskim kaznama proizvođaču automobila za neadekvatan odgovor, navodi se u zahtevu za dokument koji je u četvrtak pregledao AFP.

U zahtevu za informacije od 3. jula Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na autoputu traži se više detalja o Teslinim modifikacijama sistema za pomoć vozaču, koji agencija ispituje od 2021. godine zbog svog bezbednosnog rekorda.

„Propust da se reaguje blagovremeno i u potpunosti“ može dovesti do građanskih kazni do 26.315 dolara po prekršaju dnevno za najviše 131,6 miliona dolara, navodi se u pismu Tanje Topke, vršioca dužnosti direktora Kancelarije za istragu nedostataka, koja je odredila 19. jul kao rok.

NHTSA je pokrenula istragu u avgustu 2021. nakon niza nesreća u kojima su učestvovali autopilot i vozila hitne pomoći. Nakon prvobitne istrage, agencija je proširila istragu u junu 2022.

Sonda „ima za cilj da istraži stepen do kojeg autopilot i povezani Tesla sistemi mogu da pogoršaju ljudske faktore ili bezbednosne rizike u ponašanju tako što podrivaju efikasnost nadzora vozača“, saopštila je NHTSA.

U pismu od 3. jula upućenom Teslinom direktoru za kvalitet na terenu Ediju Gejtsu, Topka je tražio „sve modifikacije ili izmene“ od početka proizvodnje za vozila proizvedena između 2014. i 2023. godine.

Ovo uključuje: datum izmene; razlog za promenu; i primarni način distribucije i da li je promena zahtevala lično servisiranje.