Francuski poslanici traže ultimatum za zabranu TikToka

Francuski poslanici traže ultimatum za zabranu TikToka

Francuski poslanici su u četvrtak pozvali vladu da zabrani platformu za deljenje videa TikTok osim ako ne razjasni svoje veze sa Kinom, nekoliko dana nakon što je vlada okrivila društvene medije za podsticanje nedavnih nereda.

Istražna komisija Senata osnovana da ispita TikTok-ovo rukovanje podacima i „strategiju uticaja“ navela je u svojim konačnim preporukama da bi firmi trebalo dati rok do 1. januara sledeće godine kako bi se izjasnila ili se suočila sa zabranom u Francuskoj i verovatno Evropi.

Komisija, koja je održala četvoromesečna saslušanja i izneverila rukovodioce TikTok-a o svojoj vlasničkoj strukturi, takođe je rekla da platforma mora da poboljša moderiranje sadržaja i uvede „efikasna“ starosna ograničenja ili da se suoči sa suspenzijom.

Njeni nalazi nisu obavezujući za vladu, ali je mišljenje o platformama društvenih medija ojačalo nakon što je predsednik Emanuel Makron sugerisao da bi mogao da ih „preseče“ ako se zemlja suoči sa rasprostranjenim neredima kao što je to bilo poslednjih dana.

Makron i njegovi ministri izdvojili su platforme, uključujući TikTok, za širenje slika noći nasilja koje su usledile nakon smrtonosne policijske pucnjave 17-godišnjaka po imenu Nahel M u predgrađu Pariza 27. juna.

Senatori su podržali ideju o blokiranju sadržaja u trenucima krize i predložili da TikTok treba da bude primoran da pojača moderaciju u slučaju budućih izbijanja nasilja.

Njihove preporuke, koje bi mogle da budu osnova zakonodavstva na jesen, mogle bi da pokriju i druge platforme.

Aplikaciju, koju koriste stotine miliona širom sveta, postavila je kineska firma BiteDance, ali je registrovana na Kajmanskim ostrvima, a TikTok tvrdi da je došlo do „potpunog razdvajanja“ sa kineskim entitetima.

Platforma je već zabranjena u američkoj državi Montana i suočava se sa intenzivnim ispitivanjem na mnogim lokacijama.

TikTok nije odmah bio dostupan za komentare o razvoju u Francuskoj.

Senatori su pozvali vladu da proširi postojeću zabranu javnim službenicima da koriste TikTok kako bi pokrili svakoga ko ima „bitno važnu“ ulogu u javnoj ili privatnoj organizaciji.

Deca bi trebalo da imaju ograničeno vreme u aplikaciji i potrebno je više truda da se osigura zaštita autorskih prava, rekli su senatori.

Njihova najeksplozivnija saslušanja bila su usredsređena na vlasničku strukturu TikTok-a, a senatore su više puta osuđivali rukovodioci sa sedištem u Francuskoj u vezi sa vezama kompanije sa kineskim entitetima.

Andre Gatolin, potpredsednik odbora, rekao je da „apsolutno sumnja“ u održivost TikTok-ovog poslovnog modela.

On je rekao da se čini da TikTok „nije ekonomsko preduzeće već političko preduzeće sa ciljem prikupljanja ličnih podataka“.