Blinken: Venecuela koja zabranjuje kandidata opozicije šalje pogrešnu poruku

Blinken: Venecuela koja zabranjuje kandidata opozicije šalje pogrešnu poruku

Potez Venecuele da zabrani vodećem opozicionom kandidatu da obavlja funkciju šalje poruku da Karakas nije voljan da održi slobodne i poštene izbore sledeće godine, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken u četvrtak tokom posete u susednu Gvajanu, piše Rojters.

Marija Korina Mačado, jedna od favorita za nominaciju venecuelanske opozicije za predsednika na oktobarskim predizborima, prošle nedelje je diskvalifikovana sa javne funkcije na 15 godina.

Vašington, koji je uveo sankcije protiv vlade socijalističkog predsednika Nikolasa Madura i nazvao njegov reizbor 2018. „lažiranjem“, osudio je taj potez, rekavši da je narod Venecuele lišio osnovnih političkih prava.

Blinken je rekao na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Gvajane Irfaanom Alijem u četvrtak da su Sjedinjene Države i zemlje u regionu fokusirane na vraćanje Venecuele „na demokratski put“.

„Postoji niz veoma praktičnih koraka koje režim u Karakasu može da preduzme kako bi pokazao da želi da se kreće tim putem ka slobodnim i poštenim izborima“, rekao je Blinken.

Machadoova diskvalifikacija „sigurno šalje suprotnu poruku i nešto je što mislim da je duboko, duboko žalosno“, dodao je on.

Machado, 55-godišnji industrijski inženjer i bivši poslanik, vodi ankete za predizbore od 13 kandidata, sazvane da izabere kandidata jedinstva koji će se suočiti sa Madurom na izborima 2024. godine.

Diskvalifikacija – koja je već nametnuta nekim od njenih primarnih rivalki – ne sprečava je da se kandiduje na predizborima, koje opozicija organizuje bez podrške države, ali je sprečava da se registruje za opšte izbore.

Vlada Venecuele je u subotu saopštila da je odbacila stav SAD oko predstojećih izbora u toj južnoameričkoj zemlji, nazvavši ga „mešanjem“, nakon što su SAD kritikovale odluku o diskvalifikaciji Mačada.