Afrička kuga potvrđena kod 738 domaćih svinja u Srbiji

Afrička kuga potvrđena kod 738 domaćih svinja u Srbiji

Tokom ove godine afrička kuga svinja u Srbiji potvrđena je kod 738 domaćih svinja, od čega je 315 svinja uginulo, izjavio je direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović. On je dodao da je izvršena eutanazija 3.303 svinje, piše Sputnik.

Petrović je na sednici Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine Srbije naveo da je bolest dijagnostikovana i kod 243 divlje svinje, sa kojih se zaraza i prenosi na domaće životinje.

Prema njegovim rečima, za vlasnike uginulih i eutanaziranih domaćihsvinjapredviđena je puna finansijska nadoknada po hitnom postupku i iz republičkog budžeta je do sada za tu svrhu isplaćeno 22,7 miliona dinara.

Petrović je apelovao na vlasnike svinja da ih zatvore i spreče njihov kontakt sa divljim životinjama, da izbegavaju držanje svinja na pašnjacima, da vode računa o ishrani i ne dođu u situaciju da svojim životinjama daju kontaminiranu hranu i tako unesu bolest na farmu.

Napomenuo je da je obavezno svaku promenu zdravstvenog stanja životinje prijaviti nadležnom veterinaru, koji će izaći na teren, uzeti uzorak i dijagnostički ga ispitati.