Čileanski zoološki vrt slavi rođenje kritično ugroženog somalijskog divljeg magarca

Čileanski zoološki vrt slavi rođenje kritično ugroženog somalijskog divljeg magarca

U čileanskom zoološkom vrtu rođeno je retko somalijsko ždrebe divljeg magarca, što je izazvalo nadu za kritično ugroženu vrstu sa manje od 200 zrelih jedinki koje su ostale širom sveta, prenosi Rojters.

Zoološki vrt Buin u južnom predgrađu Santjaga učestvuje u međunarodnim naporima da se pomogne u obnavljanju populacije somalijskih divljih magarca koju je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) označila kao kritično ugroženu.

„Zaista smo srećni što saopštavamo ovu vest u tako teškim vremenima za očuvanje tolikog broja vrsta“, rekao je Ignasio Idalsoaga, osnivač i direktor zoološkog vrta Buin, dodajući da je ždrebe predstavljeno u četvrtak čini peti primerak zoološkog vrta.

„To je sjajna vest za očuvanje divljeg magarca koji nestaje sa zemlje i imamo kapacitet da ga reprodukujemo ovde, na rubu sveta, u Čileu“, rekao je Isalsoaga.

Preostala populacija somalijskih divljih magaraca, prema IUCN-u, ostala je u Eritreji i Etiopiji, a najveća zabeležena subpopulacija je samo 17 jedinki. Broj stanovnika u Etiopiji je opao za 95% u poslednjih 35 godina i nije poznato da li je još neko ostao u Somaliji.

Populacija je dramatično opala zbog gubitka staništa i lova u prehrambene ili medicinske svrhe.

„Kosti se koriste u supama koje navodno imaju lekovita svojstva koja nisu naučno dokazana, ali su praktično dovela do izumiranja prelepe vrste“, rekao je Idalsaoga.

U zoološkom vrtu su viđena dva ždrebad rođena 2021. godine, koja su dobila imena Lukrecija i Ita. Novo ždrebe, koje je staro samo nekoliko nedelja, još uvek je neimenovano.