Florida zabranjuje vozačke dozvole imigrantima koji ilegalno žive u SAD

Florida zabranjuje vozačke dozvole imigrantima koji ilegalno žive u SAD

Florida više neće prihvatati vozačke dozvole koje su neke druge američke države izdale imigrantima koji ilegalno žive u zemlji prema zakonu koji je potpisao guverner Ron DeSantis dok traži republikansku predsedničku nominaciju 2024.

Zakon Floride, koji je stupio na snagu 1. jula, je „najjači zakon protiv ilegalne imigracije u zemlji“, saopštila je kancelarija guvernera u sredu.

Licence van države, dizajnirane posebno za neovlašćene imigrante i koje Ministarstvo za bezbednost na autoputu i ​​motorna vozila Floride smatra nevažećim, potiču iz Konektikata, Delavera, Havaja, Roud Ajlenda i Vermonta.

Lista uključuje dozvole van države koje označavaju „Nije za saveznu identifikaciju“ ili „Samo pravo na vožnju“. Oni za koje se utvrdi da voze na Floridi sa takvim dozvolama suočiće se sa citiranjem i drugim kaznama.

Zakon takođe zabranjuje svakome bez imigracione dokumentacije da dobije vozačku dozvolu na Floridi.

„Neko ko je u našoj zemlji ilegalno i prekršio je naše zakone ne bi trebalo da poseduje ličnu kartu koju je izdala vlada koja mu omogućava pristup uslugama koje finansira država i drugim privilegijama koje se pružaju zakonitim stanovnicima“, rekao je DeSantis u saopštenju.

DeSantis je pokušao da odvuče konzervativne glasače koji se zalažu za tvrdolinijalnu imigracionu politiku od kandidata republikanaca Donalda Trampa, bivšeg predsednika koji vodi DeSantisa sa više od 20 procentnih poena u nacionalnim istraživanjima javnog mnjenja.

Nacrt zakona takođe blokira okruzima i opštinama da obezbeđuju sredstva pojedincima ili organizacijama koje izdaju identifikacione dokumente ljudima bez dokaza „o zakonitom prisustvu u Sjedinjenim Državama“.

Od bolnica se traži da prikupe imigracioni status pacijenata kao deo njihovog procesa prijema.

Meksička vlada je napala zakon kao rasno profilisanje i zločin iz mržnje. „Kriminalizacija nije način da se reši pitanje imigracije bez dokumenata“, navodi se u saopštenju meksičke vlade u subotu.

„Postojanje transnacionalnih tržišta rada i intenzivne veze trgovine i turizma između Meksika i Floride ne mogu se prevideti merama inspirisanim ksenofobičnim i belim nacionalističkim osećanjima“, navodi se u saopštenju.