Američka agencija za rad tužila je Starbucks zbog tretmana radnika u Sijetlu

Američka agencija za rad tužila je Starbucks zbog tretmana radnika u Sijetlu

Nacionalni odbor za radne odnose u četvrtak je tužio Starbaks zbog odbijanja lanca kafea da ponovo zaposli 33 radnika dok je reorganizovao tri prodavnice u centru Sijetla, uključujući svoju vodeću prodavnicu na Pike Place Marketu, prenosi Rojters.

U peticiji podnetoj federalnom sudu u Sijetlu, agencija je nazvala Starbaksov plan da reorganizuje prodavnice u „Distrikt nasleđa“ i primora 73 radnika da se ponovo prijave za svoja radna mesta, što je nezakonit odgovor na napore sindikata u jednoj od prodavnica, u 1. Avenue i Pike Street.

Odbijajući da ponovo zaposli 16 od 22 radnika tamo, Starbaks je „sladio podršku zaposlenih sindikatu“ u druge dve prodavnice „poslavši jasnu poruku o tome šta će se dogoditi ako se udruže“, saopštio je NLRB.

Peticijom se traži zabrana da se Starbucks blokira da otpušta ili disciplinuje radnike, uskraćuje im veće plate i beneficije ili ih prisiljava da se ponovo prijave za posao zbog svojih sindikalnih aktivnosti.

Takođe traži od Starbucks-a da ponudi poslove, sa zaostalim plaćama i beneficijama, za 33 osobe koje je otpustio.

Starbaks nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Kompanija je nedavno imala zategnute odnose sa nekim zaposlenima, uključujući prošlog meseca kada su radnici u desetinama prodavnica u SAD stupili u štrajk u znak protesta protiv odluka menadžera da im ne dozvole da kače zastave duginih boja i druge ukrase za mesec ponosa.

Starbaks je svoju poslednju fiskalnu godinu završio sa 15.873 radnje u SAD, od kojih je 9.265 bilo u vlasništvu kompanije, a 6.608 imalo licence. Prodavnice kojima upravlja kompanija zapošljavale su oko 248.000 ljudi.