Tviter preti da će tužiti Metu zbog Threads-a

Tviter preti da će tužiti Metu zbog Threads-a

Tviter je zapretio da će tužiti Meta Platforms zbog svoje nove platforme Threads, izvestio je u četvrtak novinski sajt Semafor, pozivajući se na pismo koje je Tviterov advokat Aleks Spiro poslao generalnom direktoru roditelja Fejsbuka Marku Zakerbergu, prenosi Rojters.

Meta, koja je pokrenula Threads u sredu i zabeležila više od 30 miliona registracija, izgleda da će preuzeti Tviter Elona Maska tako što će iskoristiti milijarde korisnika Instagrama.

Špiro je u svom pismu optužio Metu da je angažovao bivše zaposlene na Tviteru koji su „imali i imaju pristup Tviter poslovnim tajnama i drugim visoko poverljivim informacijama“, navodi se u izveštaju.

„Tviter namerava da striktno sprovodi svoja prava intelektualne svojine i zahteva da Meta preduzme hitne korake da prestane da koristi bilo kakve Tviter poslovne tajne ili druge visoko poverljive informacije“, napisao je Špiro u pismu.

„Niko u inženjerskom timu Threads nije bivši zaposlenik Tvitera — to jednostavno nije stvar“, rekao je portparol Mete Endi Stoun u objavi na Threads-u.

Bivši viši službenik Tvitera rekao je Rojtersu da ne znaju da je neko od bivših zaposlenih radio na Threads-u, niti bilo kakvo više osoblje koje je uopšte sletelo u Metu.

U međuvremenu, vlasnik Tvitera Mask je rekao: „Konkurencija je u redu, varanje nije“, u odgovoru na tvit koji se poziva na vest.

Otkako je Musk preuzeo platformu društvenih medija, Tviter je video konkurenciju između Mastodona i Blueskija. Međutim, korisnički interfejs Threads-a ima upadljivu sličnost sa platformom za mikroblogovanje.

Ipak, Threads ne podržava pretragu ključnih reči ili direktne poruke.

Špiro nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.