Luzijana: Ograničen kontakt sa kompanijama društvenih medija

Luzijana: Ograničen kontakt sa kompanijama društvenih medija

Savezni sudija u Luizijani zabranio je nekim zvaničnicima Bajdenove administracije da kontaktiraju platforme društvenih medija po pitanju moderiranja sadržaja, što je potez za koji kritičari kažu da bi mogao da ometa napore u borbi protiv širenja dezinformacija uoči predsedničkih izbora u SAD 2024.

U presudi od 155 stranica objavljenoj u utorak, Terri Doughti – sudija kojeg je imenovao bivši američki predsednik Donald Tramp – odlučio je da ograniči nadzor vlade na sadržaj kompanija društvenih medija „koji sadrži zaštićenu slobodu govora“.

Presuda dolazi kao odgovor na tužbu republičkih državnih tužilaca u Luizijani i Misuriju, koji su tvrdili da su se zvaničnici savezne vlade urotili da ućutkaju konzervativna gledišta na internetu, pod velom suzbijanja dezinformacija.

„Do sada proizvedeni dokazi opisuju gotovo distopijski scenario“, rekao je Dauti. Dodao je da su napori da se upriliči debata na internetu, posebno u vezi sa pandemijom Covid-19, doveli do toga da je vlada Sjedinjenih Država preuzela „ulogu sličnu orvelovskom ’Ministarstvu istine’“.

Sudija je, međutim, rekao da će vladini zvaničnici i dalje moći da traže moderaciju od kompanija društvenih medija u krivičnim predmetima, iu slučajevima kada je nacionalna bezbednost ugrožena.

U svojoj presudi, Dauti je takođe pomenuo nekoliko razmena između vladinih zvaničnika i Big Tech-a – uključujući i onu u kojoj se bivši direktor digitalne strategije Bele kuće Rob Flaherti požalio Guglu da neki IouTube sadržaj „usmerava“ ljude ka lažima o vakcinama. Flaherti je u mejlu napisao da je to zabrinutost „koja se deli na najvišim (i mislim na najvišim) nivoima” Bele kuće.

Međutim, Nina Jankovicz, specijalista za proučavanje kampanja dezinformacija, rekla je da ta presuda predstavlja „oružanje“ federalnog sudskog sistema. „To je nameran i svrsishodan potez da se poremeti posao koji treba da se uradi uoči izbora 2024. i zaista je zastrašujući“, rekla je ona, prenosi Gardijan u četvrtak.

Jankovicz je takođe primetio da „ništa što vlada radi nije zapravo cenzura“ i da je „zaista mračan trenutak za Sjedinjene Države da bi bila odobrena tako široka zabrana“.

Drugi, uključujući američkog senatora iz Misurija, Erika Šmita, imaju drugačiji stav. Šmit, koji je bio jedan od pokretača tužbe, opisao je presudu kao „ogromnu pobedu za prvi amandman i udarac cenzuri“.

Bela kuća je saopštila da Ministarstvo pravde razmatra presudu. Dodaje se da kompanije društvenih medija „imaju kritičnu odgovornost da uzmu u obzir efekte koje njihove platforme imaju na američki narod“.