Indijski Jio će potpisati ugovor sa Nokijom vredan 1,7 milijardi dolara za 5G opremu

Indijski Jio će potpisati ugovor sa Nokijom vredan 1,7 milijardi dolara za 5G opremu

Indijski Reliance Jio Infocomm će verovatno ove nedelje potpisati ugovor vredan 1,7 milijardi dolara sa Nokijom o kupovini 5G mrežne opreme, izvestio je u četvrtak Economic Times, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Ugovor bi mogao da bude potpisan već u četvrtak u Helsinkiju, u Finskoj, gde je sedište Nokije, dodaje se u izveštaju.

Jio i Nokia nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Telekom ogranak Reliance Industries osvojio je eter u vrednosti od 11 milijardi dolara na aukciji 5G spektra prošlog avgusta i pokrenuo 5G usluge u nekoliko gradova. Takođe radi sa Alphabetovim Google-om na lansiranju budžetskog 5G pametnog telefona.

Ekonomski tajms je rekao da su HSBC, JP Morgan i Citigroup među onima koji podržavaju Jio-ove kupovine vezane za 5G, dok će evropska izvozno-kreditna agencija Finnvera izdavati garancije zajmodavcima za produženje ofšor kredita Jiou.

Švedska telekomunikaciona kompanija Erikson je u oktobru prošle godine najavila partnerstvo sa Jiom za izgradnju 5G samostalne mreže u Indiji.

Ranije ove nedelje, Jio je najavio lansiranje telefona sa 4G funkcijom u pokušaju da dopre do onih koji još nisu prešli na pametne telefone, iako analitičari kažu da je malo verovatno da će taj potez poremetiti indijsko tržište telekomunikacija.