Prisustvo nuklearnih bojevih glava u Belorusiji za sada malo verovatno

Prisustvo nuklearnih bojevih glava u Belorusiji za sada malo verovatno

Trenutno je malo verovatno prisustvo ruskih nuklearnih bojevih glava na teritoriji Republike Belorusije.

„Ne mogu da potvrdim ovu informaciju [u vezi sa isporukom prve partije nuklearnih bojevih glava Belorusiji]. Neophodno je stvoriti posebne uslove za skladištenje nuklearne municije, razmestiti bazu za njihovo održavanje. Ovo je veoma komplikovan tehnološki proces. „Do danas je malo verovatno prisustvo nuklearnih bojevih glava na teritoriji Belorusije“, rekao je u intervjuu za Ukrinform brigadni general Aleksij Hromov, zamenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je naglasio Hromov, teško je reći koliko je realna pretnja upotrebom nuklearnog oružja protiv Ukrajine. U tom kontekstu je rekao: „Ne smemo zaboraviti da je ovo rat sa podmuklim neprijateljem koji ne poštuje međunarodno pravo i spreman je na sve da bi postigao svoje ciljeve. Živopisan primer za nas je uništenje HE Kahovka od strane Rusi“.

Kako je saopšteno, ministri odbrane Rusije i Belorusije su 25. maja potpisali dokumente o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji. Istog dana, samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je rusko nuklearno oružje već počelo da se prebacuje u zemlju.

Putin je na sastanku sa Lukašenkom u Sočiju najavio da će taktičko nuklearno oružje biti isporučeno Republici Belorusiji posle 7-8.

Putin je 16. juna saopštio da je u Belorusiju isporučena prva partija nuklearnih bojevih glava, koje se planiraju postaviti na teritoriju zemlje.