Prvi ultraljubičasti podaci prikupljeni od strane JUICE misije Evropske svemirske agencije

Prvi ultraljubičasti podaci prikupljeni od strane JUICE misije Evropske svemirske agencije

Ultraljubičasti spektrograf (UVS) koji vodi Jugozapadni istraživački institut na ESA-inoj letelici Jupiter Ici Moons Ekplorer (JUICE) uspešno je završio svoje početno puštanje u rad nakon lansiranja 14. aprila.

Instrument UVS je jedan od tri instrumentalna projekta koji čine NASA-in doprinos misiji JUICE. Naučni ciljevi misije se fokusiraju na Jupiter i njegov sistem, čineći višestruke preletanje velikih satelita planete koji nose okean sa posebnim naglaskom na istraživanju Ganimeda kao potencijalno nastanjivog planetarnog tela.

UVS je jedan od 10 naučnih instrumenata i 11 istraživanja za svemirsku letelicu JUICE. Misija ima sveobuhvatne ciljeve istraživanja potencijalno useljivih svetova oko gasnog giganta i proučavanja Jupiterovog sistema kao arhetipa gasnih divova u našem solarnom sistemu i šire.

Dok počinje kružni tok od 4,1 milijarde milja (6,6 milijardi kilometara), osmogodišnje putovanje do Jupiterovog sistema, svemirska letelica je bila zauzeta raspoređivanjem i aktiviranjem svojih antena, nosača, senzora i instrumenata kako bi proverila i pustila u rad sve svoje važni podsistemi. SvRI-jev UVS instrument je najnoviji koji je uspeo u ovom zadatku.

„Naš tim naučnika iz SvRI otputovao je u Darmštat u Nemačkoj kako bi proveo JUICE-UVS kroz svoje korake“, rekao je dr Rendi Gledston, glavni istraživač JUICE-UVS. „20. juna otvorili smo vrata za UVS otvor da bismo sakupili UV svetlo iz svemira po prvi put. Ubrzo nakon toga, posmatrali smo deo neba da bismo proverili da li instrument dobro radi.“ Tim je snimio deo ovih podataka, dok je instrument skenirao deo Mlečnog puta.

SvRI je obezbedio ultraljubičaste spektrografe za druge svemirske letelice, uključujući ESA-in orbiter komete Rozeta, kao i NASA-inu misiju Nev Horizons na Pluton, misiju Lunar Reconnaissance Orbiter u orbiti oko Meseca i misiju Juno na Jupiteru.

„JUICE-UVS je peti u ovoj seriji i ima veliku korist od dizajnerskog iskustva koje je naš tim stekao na instrumentu Juno-UVS, lansiranom 2011. godine, jer se odnosi na rad u okruženju Jupiterovog oštrog zračenja“, rekao je Stiven Persin, program menadžer za UVS. „Svaki sledeći instrument koji napravimo je sposobniji od svog prethodnika.

Teži nešto više od 40 funti i troši samo 7,5 vati snage, UVS je manji od mikrotalasne pećnice, ali ovaj moćni instrument će odrediti relativne koncentracije različitih elemenata i molekula u atmosferama Jupiterovih meseca jednom u Jovijanovom sistemu. Sličan instrument, Evropa-UVS, biće lansiran 2024. godine na NASA-inom Europa Clipper-u, koji će krenuti direktnijim putem da stigne do Jupiterovog sistema 15 meseci pre JUICE-a i fokusira se na proučavanje potencijalne nastanjivosti Evrope.

„Posedovanje dva UVS instrumenta koji vrše merenja u Jupiterovom sistemu otprilike u isto vreme će ponuditi uzbudljive komplementarne naučne mogućnosti“, rekao je dr Kurt Reterford, glavni istraživač Europa-UVS i zamenik PI za JUICE-UVS.

Na brodu JUICE, UVS će dobiti pogled izbliza na galilejske mesece Evropu, Ganimed i Kalisto, za koje se smatra da imaju tečnu vodu ispod svojih ledenih površina. UVS će snimiti ultraljubičasto svetlo koje emituju, emituju i reflektuju ova tela, otkrivajući sastav njihovih površina i slabe atmosfere i kako oni stupaju u interakciju sa Jupiterom i njegovom džinovskom magnetosferom. Dodatni naučni ciljevi uključuju posmatranje samog Jupitera, kao i gasova sa njegovog vulkanskog meseca Io koji se šire po celoj Jovijanskoj magnetosferi.

JUICE je prva misija velike klase u programu ESA Cosmic Vision 2015–2025. Svemirske letelice i naučne instrumente izgradili su timovi iz 15 evropskih zemalja, Japana i Sjedinjenih Država.

Tim SvRI UVS instrumenta uključuje dodatne naučnike sa Univerziteta Kolorado Boulder, instituta SETI, Univerziteta u Lesteru (UK), Imperial College London (UK), Univerziteta u Liježu (Belgija), Kraljevskog instituta za tehnologiju (Švedska) i Laboratoire Atmospheres, Milieuk, Observations Spatiales (Francuska). Kancelarija programa planetarnih misija u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall nadgleda doprinos UVS ESA-i kroz program istraživanja solarnog sistema agencije.

Svemirsku letelicu JUICE razvila je kompanija Airbus Defense and Space.